Sarah Sjöström simmade hem sitt fjärde EM-guld. Foto: Bildbyrån

Sarah Sjöström vann fjärde guldmedaljen i EM

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har simmat hem sin fjärde guldmedalj i EM.

I finalen på 50 meter fjäril vann hon guldet och satte nytt personligt rekord.

– Det var mitt första personliga rekord på fyra år. Jag är så sjukt glad, säger hon.

Sarah Sjöström har skördat stora framgångar i Kazan. Under söndagen kom hennes sjätte medalj på mästerskapet när hon vann guld på 50 meter fjäril.

Sjöström, som var snabbast både i försöken (25,14) och i semifinalen (24,92) levererade även i finalen. Storstjärnan var starkast och ledde genom hela loppet och gick i mål på nytt personligt rekord på 24,50.

– Det känns otroligt bra. Inte minst på grund av frakturen jag fick i armbågen i februari och den här jävla pandemin, säger Sjöström.

– Att få avsluta det här mästerskapet med ett personligt rekord, det är det bästa. Nu kan jag äntligen säga att jag är tillbaka starkare än någonsin, säger hon efter att ha fått ta emot guldmedaljen.

”Då kanske Alshammars världsrekord ryker”

Guldet är hennes 74:e mästerskapsmedalj i ordningen. Under kortbane-EM i Kazan har hon passerat legendaren Therese Alshammar i antal internationella mästerskapsmedaljer. Alshammar, som också innehar världsrekordet på just 50 meter fjäril kortbana med tiden 24,38, simmade hem 71 stycken under sin framgångsrika karriär.

– Starten var bra, vändningen var bra, målgången var bra. Det här ser väldigt väldigt bra ut inför kommande mästerskap. Då kanske Alshammars världsrekord ryker, säger SVT:s Lars Frölander om Sjöström.

Fyra i lagkappen

Strax därpå var det dags för Sjöström att tävla igen när lagkappen 4x50 m medley mixed avgjordes. Det svenska laget med Gustav Hökfelt, Erik Persson, Sara Junevik, Sarah Sjöström slutade fyra med tiden 1:37.97 som innebar ett nytt svenskt rekord.

KLIPP: Sjöström stora glädje efter guldet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.