Foto: Bildbyrån

Sjöström pressad – men tog nytt EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström pressades halvvägs på den gamla paraddistansen 100 meter fjäril vid kortbane-EM i Kazan men kunde vinna ganska klart.

– Det känns extra kul när man överträffar sina förväntningar, säger Sjöström.

Sjöström slog igenom med att ta EM-guld på just den här distansen för 13 år sedan. Under lång tid av karriären var 100 meter fjäril en paraddistans men de senare åren har Sjöström sökt sig mot frisim och 50 meter. Armbågsoperationen i februari har gjort att Sjöström knappt tävlat något på distansen 100 m fjäril den här säsongen.

Det fanns en extra anspänning inför dagens final.

– Det känns extra bra att vinna 100 meter fjäril. Jag har sänkt förväntningarna det senaste året och det känns extra kul när man överträffar sina förväntningar, säger Sjöström till SVT Sport.

Rehaben under skadan betalar sig

Halvvägs var Sjöström 0,01 före grekiskan Anna Ntountounaki (delat silver med belarusiskan Anastasiya Shkurdai), ett avstånd som växte till en halv sekund till vid målgången. Hon hade ”gammalt” tryck i simningen in mot kaklet.

– Det är en skön känsla att ha. När jag börjar känna mig riktigt trött så finns det ändå en växel till och och det är lite överraskande. All den tuffa benträning jag gjorde i början av året när jag var skadad har hjälpt ganska mycket, framför allt på 100 meter fjäril, förklarar Sjöström.

Sjöströms världsrekord på distansen lyder på 54,61 och är sju år gammalt.

Sjöström nära att få med sig lagkamrat i 50-fjäril-finalen

Knappt två timmar senare vann Sjöström semifinalen på 50 meter fjäril på 24,92, vilket var snabbaste tid efter en övertygande insats.

Det var ytterst nära att Sjöström fått med sig lagkamraten Ida Liljeqvist till finalen. 22-åringen var trea i den första semin och hade råd att ha fem simmare före sig i den andra semin med Sjöström. Det blev sex simmare och Liljeqvist var, liksom Erik Persson, 0,11 från en finalplats. Hon hade samma känsla som Persson. 

– Det känns lite både och jag får ta med mig att det var skitroligt att simma. Jag får vara topp 8 nästa gång. Jag får ta det och komma igen. Jag persade igen och är jätteglad ändå även om det är lite surt, säger Liljeqvist.

Sjöström avslutade lördagskvällen i Kazan med att delta i mixedlagkappen 4x50 meter fritt, 22,89 var hennes tid på tredje sträckan med flygande start, tillsammans med Isak Eliasson (21,82), Gustav Hökfelt (21,56) och Sara Junevik (24,00), vilket gav tiden 1.30,27 och nytt svenskt rekord.

– Vi tränar ihop och kul att vi fick tävla ihop också. Det är inte så ofta vi tävlar i mixedlag och det är roligt när vi väl gör det, säger Sjöström efter femteplatsen.

Nederländerna vann på 1.28,93.

Resultat kortbane-EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.