Foto: Bildbyrån.

Hanson slog Holmertzs 29 år gamla rekord

Uppdaterad
Publicerad

De svenska framgångarna på sim-EM fortsätter.

Ikväll slog Robin Hanson till med karriärens lopp – och slog Anders Holmertz klassiska svenska rekord från 1992 på 200 frisim.

Nya rekordtiden 1.46,50 tog honom till final som sjätte man.

Robin Hanson, som delar efternamn med de hittills så framgångsrika Hansson-systrarna Sophie och Louise, stod för ett superlopp på 200 frisim.

20-åringen sänkte sitt tidigare personliga rekord (1.46,93) med nästan en halv sekund och inte minst – han var under Anders Holmertz svenska rekord, 1.46,76, från OS i Barcelona 1992 där han tog silver.

– Fantastiskt. Jag har längtat efter det här, säger Hanson i Sportkanalen.

Hanson var med den simningen under den internationella kvalgränsen till OS, men till SOK:s tuffare gräns 1.46,00 saknas det fortfarande en halv sekund. Kanske klarar han det i morgondagens final?

– Vågar man hoppas på under 1.46 kanske, säger han.

Sophie Hansson, som tog EM-guld på 100 bröstsim, slogs ut i semifinalen på dubbla distansen trots ett nytt personlig rekord med mer än sekunden. Hon slutade nia med tiden 2.24,79. Även storasyster Louise Hansson missade final med minsta marginal. Hon slutade nia på 100 ryggsim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.