Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Hansson och Sjöström vidare till semi – Junevik struken

Uppdaterad
Publicerad

Tre av tre svenskor var snabba nog för semifinal på 50 meter fjäril.

Men Sara Junevik stryks på grund av regeln som gör att bara två från varje nation får gå vidare.

– Jag tycker att det är en dålig regel, säger SVT:s expert Lars Frölander.

Sarah Sjöström var föga förvånande snabbast i sitt heat med tiden 25.30 och är vidare till semifinal. Louise Hansson blev tvåa i sitt heat, 25.88, och är vidare hon med – men Sara Junevik, som blev trea med tiden 25.96 (fjärde snabbast totalt) efter Hansson, är trots sin tid struken från avancemang på grund av en regeln som gör att enbart två från vardera nation får gå vidare.

– Vi är fortfarande vänner hoppas jag, säger Hansson skämtsamt till SVT efter loppet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Hade kunnat bli svensk trippel”

Vidare från heatet gick i stället belgiska Roos Vanotterdijk, som var åttio hundradelar långsammare än Junevik.

Regeln gör att nationer utan inbördes konkurrens kan simma mer taktiskt under försökspassen, poängterar han, och menar också att det blir konstigt att inte de snabbaste simmarna får tävla om medaljerna.

– Jag tycker att de tre bästa i Europa, om de kommer från Italien eller Sverige eller någon annanstans, ska få ta medalj, säger Frölander.

”Lite ge och ta”

Just Junevik, Hansson och Sjöström är medaljkandidater.

– Det skulle kunna bli en svensk trippel om alla hade fått simma final, säger Frölander. 

– När vi är i den här situationen så vill vi alla gå vidare, men är man på andra sidan och får simma semifinalen så blir det ju olika, säger Junevik, som på torsdagen fick simma semifinal när Italien drabbades av regeln, till SVT Sport.

– Det är lite ge och ta.

Christer Magnusson, vice ordförande i Europeiska simförbundet, säger att bakgrunden till regeln är att man tidigare bara kunde skicka två simmare per nation, men att man för att låta fler simma lät nationerna skicka fler men då med två möjligheter till avancemang.

– Fördelarna är att fler kan få ta del av de internationella mästerskapen. Det sätter också fart på försökstävlingarna, vissa måste simma väldigt fort för att ta sig vidare, säger han.

– Någonstans måste man dra gränsen, det finns inga rätt eller fel. Tyvärr drabbar det några vid några enstaka tillfällen men vi får leva med det.

På 100 meter bröst är Sophie Hansson, på 1:07.05, och Klara Thormalm, som slog till med nytt personbästa, 1:08.08, i försöken, vidare till semifinal.

Semifinalerna avgörs med start klockan 18.42 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.