Efter tuffa åren – Skagius går för medalj

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Skagius har inför stundande sim-EM i Glasgow i början av augusti bytt klubb och tränare. Efter en bra tid på SM och ser det ut att kunna bli Skagius bästa EM på länge.

– Absolut hoppas jag på final. Medalj hade varit häftigt säger Skagius till SVT Sport.

För fem år sen var han i VM-final på 50 meter bröstsim som 18-åring efter att ha satt svenskt rekord i semifinalen. Det blev ett lyckat 2013 men så kom sjukdomen. Skagius drabbades av en trolig hjärtmuskelinflamation och fick inte träna på sex månader.

– Jag tappade åtta kilo muskler under det halvåret och det bygger man inte på sig hur lätt som helst. Så det tog nästan två år innan jag var tillbaka. Det kostade mycket det där halvåret, säger Skagius.

EM-veckan

Förra året började den goda formen åter komma tillbaka. Då han satte svenskt rekord i VM-semifinalen.

”Ett väldigt bra år”

– Det var fantastiskt. Det var en comeback ifrån 2013, det är första gången jag sätter personbästa både på 100 och 50 meter bröstsim under året så 2017 var ett väldigt bra år, säger Skagius.

Inför EM har han flyttat till Stockholm och tävlar numera för SK Neptun. Där har han börjat jobba mer på startmomentet och att orka hela distansen.

– Bröstsim i Europa är väldigt tufft. Kollar man topp fem eller topp sex kanske så är fyra i alla fall européer och regerande världsmästaren (Adam Peaty) är också från Europa. Men absolut hoppas jag på final. Medalj hade varit häftigt.

SVT Sport sänder från EM-veckan 2-12 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet