Kan bli första kvinnliga simmare att ta fem VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

På söndag börjar bassängsimningen i sim-VM. Ett världsmästerskap som för Sarah Sjöström innebär att hon ännu en gång kan slå sig in i historieböckerna. Ett VM-guld i 100 meter fjäril och 25-åringen blir första kvinnliga simmare att ta fem VM-guld i samma distans.

– Jag fick veta det nu under presskonferensen, men det är riktigt häftigt att det kan hända, vi får se, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Just nu är Michael Phepls den enda simmaren som har lyckats ta fem guld på samma distans.

– Han är ju en välmeriterad simmare kan man säga, så kul om man alltid skulle bli jämförd med honom.

Sarah Sjöström slog igenom på seniornivå när hon som 14-åring vann EM-guld på 100 meter fjärilsim i Eindhoven i mars år 2008.

Slagit världsrekord efter världsrekord

Året efter krossade hon sitt eget världsrekord, som hon satte tidigare i semifinalen, med tiden 56,06 på 100 meter fjäril och tog med det sitt första VM-guld.

Sveriges stora simstjärna har sedan dess radat upp VM-medaljer och slagit världsrekord efter världsrekord.

Nu kan 25-åringen bli historisk som första kvinnliga simmare att ta sitt femte VM-guld på samma distans, 100 meter fjäril. SVT sänder finalen på måndag 22 juli klockan 13.00-15.00.

En annan simmare som också kan sätta rekordet är ungerskan Katinka Hosszu som med ett VM-guld på distansen 400 meter medley nu i sydkoreanska Gwanju blir hennes femte.

Så sänder SVT 100 meter fjäril:

Söndag 21 juli:

SVT1 kl 03.00 – 06.45 försökspass

100 meter fjärillsim, damer – Louise Hansson, Sarah Sjöström

SVT1 kl 12.50 – 15.15 semifinal

Måndag 22 juli:

SVT1 kl 13.00-15.00 final

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.