Succesimmarna från VM: Louise Hansson, Michelle Coleman, Jennie Johansson och Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Kvinnorna VM-dominerar efter millennieskiftet

Uppdaterad
Publicerad

I VM i Kazan tog Sverige sex medaljer på damsidan, medan herrarna kammade noll. Och sedan 2000-talet började har simmarna på damsidan varit totalt överlägsna herrarna. 21-4 i VM-medaljer, 18-1 sedan 2003 till damernas favör. ”Inne i en sån period nu”, säger simexpert Anna-Karin Kammerling till SVT Sport.

VM 2001 i Fukuoka, Japan. Lars Frölander räddade svenskherrarnas mästerskap genom att ta ett guld, ett silver och ett brons. Sverige åkte hem med tre herrmedaljer och tre dammedaljer.

Men efter det har det svenska medaljskåpet på herrsidan stått näst intill helt tomt. Ett brons av Stefan Nystrand på 50 meter frisim i Melbourne 2007 är det enda som avviker från den utvecklingen. På damsidan har Sverige tagit hela 18 medaljer, varav sju guld, från VM 2003 och framåt. Och i Kazan i år var trenden den samma. Damerna tog med sig hela sex medaljer på åtta finalstarter, medan det blev en finalplats för herrarna. Simon Sjödin kom sist på 200 meter medley.

Sim-VM 2015

– Det har inte kommit någon underifrån efter att Stefan Nystrand och Lars Frölander la av, det har det gjort på damsidan. Vi är inne i en sån period nu. Det ser jättebra ut på tjejsidan, medan det ser riktigt tunt ut på herrsidan. Och jag ser ingen ljusning för tillfället, säger Anna-Karin Kammerling, som var med bland annat i VM 2001.

Frölander: ”Sjödin kan bli en morot”

– Det är svårt att säga vad det beror på, det går alltid i vågor. Sarah har ju lyft hela det svenska laget. Men Simon gjorde också ett bra VM, och han kan förhoppningsvis bli en morot för de andra grabbarna, säger Lars Frölander.

En stor anledning till att damerna dominerat totalt är två storstjärnor. Therese Alshammar och Sarah Sjöström har tillsammans tagit 15 av 21 dammedaljer och har deltagit i 23 av de totalt 43 individuella finaler som har haft svenskt deltagande på damsidan.

Damerna större bredd

Sett till antal svenska simmare i finaler har Sverige också haft en helt annan bredd på damsidan, med nio olika individuella VM-finalister på 2000-talet, mot fyra på herrsidan. Det var speciellt märkbart under VM i Melbourne 2007, där fem kvinnor simmade individuell final.

2014 – Herrarnas sämsta EM på 56 år

Även i EM har utvecklingen varit negativ för de svenska herrarna. Förra året gjorde de sitt sämsta europamästerskap på 56 år, efter att ha lämnat turneringen utan en enda finalplats.

– Det håller inte framöver att tvåtredjedelar av de individuella idrottarna i stora mästerskap är tjejer utan vi behöver två starka kön för att få framgångar, sade Thomas Engdahl från SOK till SVT Sport då.

Och Michelle Coleman, som tog silver i lagkappen igår på 4x100 meter medley, var inte sen med att kritisera herrarna efter EM.

– Jag tycker att de borde få det mycket tuffare, ha hårdare krav på sig från tränarna. De måste börja träna hårdare tidigare, sa hon till Expressen.

Lösningen: en ny ”Frölander”

Både Lars Frölander och Anna-Karin Kammerling är överrens om att den stora skillnaden har varit att herrarna saknat en storstjärna som lyfter laget.

– Man skulle behöva få fram en på herrsidan som kan vara med och fajtas där uppe, det skulle absolut få effekt. Det kommer att komma tror jag, säger Kammerling.

Titta: Här är damerna överlägsna på 2000-talet:

VM-medaljer:

Damer: 21

Herrar: 4

VM-guld:

Damer: 7

Herrar: 1

VM-finaler:

Damer: 54

Herrar: 14

VM-finalsvenskar:

Damsidan:

Johanna Sjöberg

Anna-Karin Kammerling

Therese Alshammar

Josefin Lillhage

Sandra Jakobson

Rebecca Ejdervik

Jolene Höstman

Jennie Johansson

Sarah Sjöström

Herrsidan:

Lars Frölander

Stefan Nystrand

Simon Sjödin

Johannes Skagius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sim-VM 2015

Mer i ämnet