Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Sports expert Lars Frölander och Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Lars Frölander: Så många VM-medaljer tar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I morgon drar sim-VM igång och sju svenska simmare finns på plats för att försvara de blågula färgerna. SVT Sports expert Lars Frölander har tippat hur många svenska medaljer det blir i Sydkorea.

– Jag tror att Sverige tar fem medaljer och att Sarah (Sjöström) kommer att vara inblandad i åtminstone fyra, säger Lars Frölander.

Sarah Sjöström kommer till VM som regerande världsmästare på 50 och 100 meter fjäril samt 50 meter fritt och är naturligtvis det stora svenska medaljhoppet.

Hon lämnade VM i Budapest för två år sedan med totalt fyra medaljer, tre guld och ett silver. Faktum är att Sjöström tog alla Sveriges medaljer vid VM 2017.

I VM i Sydkorea kommer den svenska stjärnan att simma fem distanser: 50, 100 och 200 meter fritt och 50 och 100 meter fjäril. Sveriges damer kommer dessutom att simma 4x100 meter fritt och 4x100 meter medley.

– Störst medaljchans i lagkapp finns på 4x100 meter medley, säger Frölander.

Det är dock inte i lagkappen som Frölander ser den största svenska skrällchansen.

– Jag hoppas på någon liten skräll och då tror jag på Louise Hansson på 100 meter fjäril.

Sveriges bästa VM-facit är sex medaljer, tre guld, två silver och ett brons, från ryska Kazan för fyra år sedan.

TT listar fem stjärnor att hålla ögonen på

Visa

Katie Ledecky, USA, 22 år.

Medaljmaskinen från Washington DC har fem OS-guld och 14 VM-guld i karriären. Tog guld på 400, 800 och 1 500 meter fritt samt två lagkapper 2017, men missade lite överraskande på 200 meter fritt.

Siktar på revansch den här gången i ett stjärnfyllt startfält där ju bland annat Sarah Sjöström tillkommer.

Tog OS-guld i London 2012, på 800 meter fritt, redan som 15-åring.

Katinka Hosszu, Ungern, 30.

Den ungerska järnkvinnan – hon kallas ”Iron Lady” och har skyddat det varumärket – gör verkligen skäl för namnet. Har alltid haft digra program men nöjer sig den här gången med fyra distanser, 200 och 400 meter medley samt 100 och 200 meter ryggsim.

Vann båda medleydistanserna på hemmaplan i Budapest 2017. Har vunnit tre OS-guld och sju VM-guld i karriären.

Sarah Sjöström, Sverige, 25.

Utsågs till bästa kvinnliga simmare på VM 2017 efter sina tre guld, ett silver och två världsrekord. Ställde då upp i fyra grenar men har nu adderat 200 meter fritt till sitt program.

Kan bli historisk som den första kvinnan i historien som vinner fem VM-guld i en och samma gren om hon lyckas på 100 meter fjäril där hon vann 2009, 2013, 2015 och 2017. På herrsidan har en enda simmare klarat den bedriften – OS-kungen Michael Phelps på 200 meter fjäril.

Caeleb Dressel, USA, 22 år.

Tog sju guld, tre individuella och fyra i lagkapp, på VM i Budapest och utsågs till bästa manliga simmare. Med sju guld tangerade han Michael Phelps VM-guldrekord från 2007 och nu spekuleras det i om han även kan tangera Phelps OS-rekord med åtta guld under ett och samma spel i Tokyo nästa år. Vann 50 och 100 meter fritt samt 100 meter fjäril individuellt senast, nu ställer han också upp i 50 meter fjäril.

Adam Peaty, Storbritannien, 24 år.

Världens bröstsimkung slår världsrekord titt som tätt när han jagar guld i mästerskap. I fjol på EM slog Peaty till på 100 meter bröstsim och i OS i Rio slog han till två gånger. Har slagit världsrekord fyra gånger på 100 meter bröstsim och lika många gånger på halva distansen.

Dags igen när han ska försvara sina VM-guld på båda distanserna från 2017? Har fem VM-guld och ett OS-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer