Ulla Gustavsson. Foto: Bildbyrån

Locket på från simförbundet: ”Uttalandet får stå för henne”

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen i Svenska simförbundet vill inte uttala sig angående ordförande Ulla Gustavssons uttalande om att barn i slöja inte bör visas på bild. Till SVT Sport är det locket på, både om uttalandet och när styrelsen sammanträder nästa gång.

I den åtta personer stora styrelsen har fem personer inte gått att nå, bland andra vice ordförande Stefan Persson. De som svarat har i sin tur hänvisat till texten förbundet har publicerat på sin hemsida – ett uttalande du kan läsa här nedan. Man hänvisar även till förbundschefen Mikael Jansson. På frågan hur Jansson ser på uttalandet svarar han så här:

– Det som finns på hemsidan är förbundets ståndpunkt och det är det jag som tjänsteman rättar mig efter. Uttalanden hon gjort får stå för henne.

– Vi har inte kommenterat om bilder eller inte bilder, säger Jansson till SVT Sport.

Har du några tankar kring hur det här påverkar simförbundet i stort?

– Det är för tidigt att säga, vi får se var det landar någonstans. Jag tror styrelsen har för avsikt att ha ett möte i närtid men det har jag inte sett några detaljer om, säger förbundschefen Mikael Jansson.

Colemans kritik mot simordförandens slöjuttalande

Anne Forsellm, ledamot i simförbundets styrelse säger att hon inte har åsikter i frågan, utan hänvisar till ordförande Ulla Gustavsson samt förbundschef Mikael Jansson. Styrelsens sekreterare, Christer Magnusson, gör samma sak.

– Jag hänvisar till ordföranden och förbundschefen och det uttalande som finns på hemsidan, säger Christer Magnusson till SVT Sport.

Kommer något att hända i den här frågan från er sida?

– Samma svar som tidigare.

Kan du förklara varför ni inte vill säga något i frågan?

– Samma svar som tidigare, säger Magnusson.

Simförbundets uttalande i sin helhet:

Frågan gällande flickor och slöjbärande inom idrotten

I Strategi 2025, som är styrdokument för Svenska Simförbundet och antaget av styrelsen i juni 2017 framgår att ett av våra strategiska områden under perioden är Svensk Simidrott – för alla 

Målbilden för detta område är ”Inom Svensk Simidrott känner sig alla välkomna och alla vet vad vi står för, vilka gemensamma mål och värderingar vi har. Vår verksamhets och våra ledare ser till att alla känner sig inkluderade, kan utvecklas och känner glädje, trygghet, delaktighet och gemenskap.”

Det innebär att vi har en idrott som ger alla samma möjligheter att delta i vår verksamhet oavsett kön, könsidentitet, etnisk bakgrund, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning, sociala eller ekonomiska förutsättningar eller ålder.

Svenska Simförbundet arbetar för jämställdhet och ställer sig naturligtvis inte bakom någon form av hedersförtryck. Men idrotten kan inte ensamt lösa det samhällsproblem som hedersförtrycket utgör. Så länge det i samhället inte finns ett förbud mot slöja i skolan för flickor upp till 15 år, så anser vi inte heller att det ska finnas ett förbud mot slöja vid idrottsutövning.

För oss är det viktigt att alla barn får plats i vår verksamhet på lika villkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.