Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Hansson inleder med favoritdistansen: ”Har mycket jag vill förbättra” Foto: Jonas Ekströmer/TT

Louise Hansson inleder med favoritdistansen: ”Har mycket jag vill förbättra”

Uppdaterad
Publicerad

Louise Hansson inleder VM i Doha i morgon med 100 meter fjärilsim.

Favoritdistansen som hon även är OS-klar på.

– Det ska bli jättekul, jag ser det som en möjlighet att simma snabbt även om det är OS bara om sex månader, säger Louise Hansson till SVT Sport.

Louise Hansson simmade hem fem medaljer under kortbane-EM i Rumänien i december däribland ett guld på 100 meter fjärilsim. Under VM i Doha simmar 27-åringen tre individuella distanser; 50- och 100 meter fjärilsim och 50 meter ryggsim.

Ett långbane-VM i februari hör inte till vanligheterna. Att VM avgörs nu och dessutom mindre än ett halvår före OS i Paris är en följd av pandemin.

– Jag har mycket jag vill förbättra från förra säsongen och vill använda de här sex månaderna att bygga självförtroendet och sätta min raceplan och ser det som en grym möjlighet att göra det på ett VM till att börja med.

Under VM i Fukuoka i somras slutade Louise Hansson, Europamästare 2022, nia på paradgrenen 100 meter fjärilsim.

Inför och under fjolårssäsongen jobbade Hansson med ett ökat styrkeprogram men mer muskelmassa ger inte per automatik snabbare tider. Det är en ständig balansgång för att få ut maximalt i vattnet både rent tekniskt och i tid.

”Var en tuff säsong”

– Det var en tuff säsong och inte det resultatet jag ville. Det känns som att jag ändrade en del i träningen och det är jag nöjd med att jag gjorde. Man vill inte komma efter sommaren och tänka att jag skulle testat det här eller gjort något annorlunda. Jag har testat det jag trodde var något som kunde ge, och det var defintivt saker som fungerade som jag tar med mig. Jag har hittat en bra balans och känner att kroppen svarat, säger hon.

Hon inledde OS-året med stora delar av landslaget i Sydafrika och kommer direkt till VM från ett träningsläger med simkollegorna i Loughborough.

– Jag har ofta rätt så lätt att simma på rätt bra tider under säsong och kände att jag hade lite problem med det förra året och då blir det inte lika kul.

– Men jag tävlade för några veckor sedan och kände redan att kroppen svarar när jag vill att den ska svara. Jag känner att jag har en stor simning som jag kan hålla och känner mig stark hela vägen hem, berättar Hansson.

Följ Sim-VM i SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.