Kristof Milak. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nytt världsrekord på 200 fjärilsim

Uppdaterad
Publicerad

19-årige ungraren Kristof Milak slog till med ett nytt världsrekord på 200 fjärilsim under VM.

Han vann finalen överlägset på 1,50.73, två sekunder bättre än sitt personliga rekord och nästan en sekund snabbare än det tidigare världsrekordet som Michael Phelps hade.

– Det hade jag verkligen inte räknat med. Jag blev chockad när jag såg tiden, sa Milak via tolk till SVT.

Många trodde att sydafrikanen Chad Le Clos skulle vinna en ny titel när det var dags för final på den tunga distansen 200 meter fjärilsim herrar.

Men en ung ungrare hamnade plötsligt i rampljuset. Kristof Milak tog tidigt ledningen och låg länge i trakten av Phelps rekordtid, när han spurtade till sig en överlägsen seger, och ett nytt världsrekord.

– Jag saknar ord. Jag är chockad. Jag hade räknat med att det krävdes en tid på 1,51 för att vinna. Men inte att jag skulle gå under 51, fortsatte Milak till SVT.

Milak vann nu finalen med tre sekunder före Le Clos på tiden 1.50, 73. Och det nya rekordet var nästan en sekund bättre än det tidigare världsrekordet, som Michael Phelps haft i nästan tio år på 1.51,51

– Det är otroligt. Det var inte bara att han slog Phelps, han krossade världsrekordet. Vilken sista femtia. Var ska det här sluta? Målgången var inte perfekt, vem vet? Han kanske är den som bryter drömgränsen på 1.50 på något år, säger SVT Sports expert Lars Frölander.

– Jag kan knappt tro att det är sant att han demolerar Phelps världsrekord.

Michael Phelps hade världsrekordet, med olika tider, sedan 2001.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.