Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Junevik är klar för VM-final. Foto: Patrick B. Kramer/Bildbyrån

Sara Junevik till VM-final – med en hundradels marginal

Uppdaterad
Publicerad

Sara Junevik har hittat toppformen, lagom till kortbane-VM.

Hon inledde med att i försöken simma sitt snabbaste lopp någonsin på 50 meter fjäril.

Det följde hon upp med det näst snabbaste i semifinalen – och gick till final med en(!) hundradels marginal.

– Det går så himla bra, säger hon med ett stort leende.

På Melbourne-VM:s första försökspass var Sara Junevik snabbast snabbast i sitt försöksheat på 50 meter fjäril, och tog sig enkelt vidare på personbästat 25,04.

Några timmar senare blev hon femma i sin semifinal på tiden 25,13 – hennes näst snabbaste lopp i karriären. Det räckte till en åttonde och sista finalplats, med blott en hundradels marginal ner till kinesiskan Yichun Wang.

– Det går så himla bra! Så här bra start på ett mästerskap har jag aldrig haft. Så nu tänker jag att allt kan hända, jag hoppas på lite mer framöver. Det är ju två lopp under mitt gamla ”pers”, så det är ju svinkul, sade en glädjestrålande Junevik till SVT Sport strax efter loppet.

Louise Hansson semifinaltrea

Även Louise Hansson är klar för final i morgon, detta på 100 meter ryggsim. Hon var tredje snabbast i semifinalerna, på tiden 56,08.

– Det kändes bra! Det kändes som att jag hade ett stabilt lopp. Det är detaljer som definitivt kan bli bättre, men det kändes avslappnat och bra, säger hon.

Rosvall nära final igen

På samma distans missade Hanna Rosvall, som precis som Junevik ”persade” i försökspassen (56,56) och sedan gjorde sitt näst snabbaste lopp i semifinalen (56,59). Rosvall, som var blott en hundradel från final på fjolårets kortbane-VM, var fem hundradelar från final nu.

Såväl Junevik, som aldrig tidigare simmat en individuell VM-final, som Hansson ska senare under dagen simma final på 4x100 meter frisim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.