Sarah Sjöström tog i dag ett nytt VM-guld. Foto: Joel Marklund/BildbyrånVisa alla (4)
Visa alla (4)

VM-guld och världsrekord till Sjöström

Uppdaterad
Publicerad
Sarah Sjöström är bäst i världen på 100 meter fjäril. För tredje gången på två dagar krossade hon allt motstånd på favoritdistansen och tog därmed sitt första guld på VM i Kazan när hon simmade in på 55,64 – vilket dessutom nytt världsrekord. ”Man blir lite chockad”, säger hon till SVT Sport.

I går pulveriserade Sarah Sjöström allt motstånd under både försök och semifinal på 100 meter fjäril. I dag upprepade sig historien: Hon vann överlägset och slog nytt världsrekord. Svenskan var över sekunden snabbare än hennes största konkurrent danskan Jeanette Ottesen.

– Jag hade lite nerver innan och jag var skakig, men det har alltid gått bäst när jag varit som mest nervös. Jag är riktigt lycklig, säger hon till SVT Sport.          

– Det är svårt att ta in nu på en gång, man blir lite chockad. Det tar mycket på krafterna att ladda inför en VM-final, men det är skönt att det gick vägen.                    

Andra simmaren under 56 sek  

Sjöström öppnade betydligt snabbare än i semifinalen, 26,17 noterades hon för, sju hundradelar bakom var danskan. Efter undervattensjobbet la hon i en till växel och avståndet ökade hela tiden.

– Vi har jobbat jättehårt med 100 meter fjärilsim hela året, så det är jätteskönt att jag har lyckats förbättra min tid. Den här sommaren har jag förbättrat min tid med en halv sekund.

I går blev hon blott den andra simmaren som gått under 56 sekunder. Amerikanskan Dana Vollmer var den första. Sjöström dök i och slog hennes världsrekord med 24 hundradelar – i dag gick det en tiondel snabbare.

2013 i Barcelona tog Sjöström guld på 100 meter fjärilsim och nu försvarade hon det. Sjöström har sedan ett guld från Rom 2009.

Nu väntar två dagars ledighet.

– Det kommer bli väldigt bra nu när jag får ladda om till frimsimsdistanserna. Nu är det bara till att slappna av resten av mästerskapet, jag vet ju att jag är i bra form.

Mäktiga medaljstatistiken

Visa

Mästerskapsmedaljer: 3 VM-guld på långbana.
3 VM-guld på kortbana.
7 EM-guld på långbana.
2 EM-guld på kortbana.
1 VM-silver på långbana.
1 VM-silver på kortbana.
6 EM-silver på kortbana.
6  EM-silver på kortbana.
1 EM-brons på långbana.
1 EM-brons på kortbana.    

Världsrekord: 2 på långbana (100 fjärilsim och 50 fjäril), 2 på kortbana (200 frisim och 100 m fjäril).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sim-VM 2015

Mer i ämnet