Sarah Sjöström Foto: Bildbyrån /Eurosport

Mäktig avslutning av Sarah Sjöström

Uppdaterad
Publicerad

Efter en seger och två raka tredjeplatser såg Sarah Sjöström inte riktigt lika snabb ut som vanligt. Dominansen från de tidigare tävlingarna i ISL var inte lika tydlig men trots det stod Sjöström för en mäktig avslutning i Budapest. Seger på sista distansen och ännu en gång bäst när det gäller.

– Det var riktigt kämpigt hela vägen men jag är nöjd med mina prestationer ändå, säger Sjöström till SVT Sport.

Sarah Sjöström inledde dagens tävlingar i Budapest genom att förhållandevis avslappnat simma hem segern på 100m fritt. Tiden 51.64 var drygt sekunden snabbare än vad hon igår gjorde på samma distans när hon simmade sista sträckan i lagkappen. 27-åringen öppnade lugnt men en sedvanlig stark avslutning gav seger på distansen, 34 hundradelar före tvåan Femke Heemskerk från Nederländerna.

Det är inte så ofta vi får se Sjöström simma medley men en halvtimme efter dagens första insats ställde sig 27-åringen åter på startpallen för just 100m medley. En utmaning för Sjöström som bara ställt upp på distansen en gång tidigare under hösten. En avvaktande inledning av Sjöström gjorde att hon hamnade efter och hon kunde inte hota Runa Imai från Japan som vann på 58.04. Sjöström trea 71 hundradelar bakom. Louise Hansson tävlandes för Toronto Titans blev femma. 59.15 var en bra tid för Hansson som bara var 38 hundradelar från sitt personbästa.

Stark revansch efter ny tredjeplats

Efter briljans både i förra veckan och igår såg Sjöström inte lika vass ut när hon besegrades av både Melanie Henique och Ranomi Kromowidjojo på 50m fjäril. Sjöström på tredjeplats, 24.95 var 33 hundradelar bakom segraden Henique.

– Efter 100 frisim så kände jag att jag inte riktigt återhämtade mig ordentligt utan fick med mig mjölksyran in i nästa lopp och sen la man på sig ännu mer mjölksyra efter andra loppet innan det var dags att köra tredje loppet. Det gick inte att återhämta sig, i vanliga fall brukar jag vara ganska bra på att återhämta mig mellan grenarna men idag var det riktigt tufft. Men sådana dagar har man ibland också och jag är ändå glad att jag har en så pass hög lägsta nivå som jag hade idag, säger Sjöström till SVT Sport.

Sjöström berättar för SVT Sport att hon hade en klar taktik inför dagens pass tuffa pass med många starter och kort återhämtning mellan loppen.

– Jag försökte spara lite på krafterna för skinsen, utslagstävlingen på slutet, för den ger ju även trippla poäng om man vinner, så den är absolut viktigast.

En taktik som visade sig lyckad för när dagen skulle avslutas med skinstävlingen på 50 fritt var svenskan starkast. I utslagstävlingen där alla åtta simmare startade i första heatet tog sig Sjöström vidare som fjärde och sista simmare till nästa omgång. Högt spel av svenskan som sparade på krafterna och istället dominerade och vann det andra heatet.

I finalen ställdes hon mot Ranomi Kromowidjojo som inte kunde matcha Sjöströms krafter. Ny seger med 52 hundradelar och Sjöström även idag mest värdefulla simmare i lagtävlingen.

– Det känns riktigt kul! Inför den här säsongen så visste jag ju att Ranomi Kromowidjojo ju inte bara är Olympisk mästare på 50 frisim hon är också extremt tuff på skinsen. Hon slog mig förra säsongen med över en halv sekund på skinsen. Så det känns väldigt bra så klart att visa vart skåpet ska stå nu, säger Sjöström glatt.

Och fortsätter.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna utmana henne så bra, jag trodde att hon fortfarande skulle vara mycket bättre än mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.