Sarah Sjöström har ett OS-guld sedan tidigare, på 100 meter fjäril i OS 2016. Foto: Bildbyrån

Sarah Sjöströms guldknep inför OS i Tokyo

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström gör sitt fjärde OS i Tokyo nästa år. Då ska en förbättrad vändning och mer filmade träningar ge henne andra raka OS-guldet i paradgrenen 100 meter fjäril.

Det mesta talar för att Sarah Sjöström står över kortbane-EM i Glasgow i december. Nästa stora mästerskap för den svenska simdrottningen är därför Tokyo-OS som avgörs under juli och augusti 2020.

I en lång intervju med Dagens Nyheter har Sjöström analyserat sommarens finallopp på paradgrenen 100 meter fjäril vid VM i Sydkorea. Hon har kommit fram till att hon tappade för mycket i vändningen och undervattensarbetet, något som tillät den 17-åriga kanadensiskan Maggie MacNeil att ta sig förbi och knipa guldet före Sjöström.

– Ja, det är där de drar ifrån. Till och med de som är tio år yngre än vad jag är hade bättre vändningar och kickar än vad jag hade i den finalen, säger Sjöström till DN.

– Vändningen lade grunden för att min avslutande 50 blev svag, så där finns det en del att jobba med och som jag kan göra bättre, fortsätter hon.

Den 26-åriga svenskan har också haft problem med tekniken i fjärilsimmet. Därför kommer hon under hösten att börja analysera vad hon kan förbättra.

– Under hösten kommer vi att börja filma mer under träningspassen för att se om det finns något vi kan förändra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.