Sun Yang under Cas-förhören Foto: TT Nyhetsbyrån

Simstjärnan har överklagat dopningsavstängning

Uppdaterad
Publicerad
Sun Yang stängdes av i åtta år för dopningsbrott.
Nu har den kinesiske simstjärnan överklagat domen från Cas till den federala domstolen i Schweiz.

Sun Yang fick sin dom från Idrottens skiljedomstol (Cas) i februari. Han sade redan då att han tänkte överklaga avstängningen på åtta år – vilket han nu har gjort, rapporterar Swimming World. Den federala domstolen i Schweiz bekräftar inga detaljer i överklagandet, men ett ärende med ett nummer kopplat till Sun Yang-fallet har öppnats.

Anledningen att man kan överklaga en dom från Cas till schweizisk domstol är att Cas har sin domstol i den schweiziska staden Lausanne. Men den federala domstolen tittar inte på ärendet i sig, utan på huruvida Cas har genomfört sina förhör på ett korrekt och rättssäkert sätt. Sun Yang förblir avstängd under överklagandeprocessen, skriver Swimming World.

Den flerfaldige OS- och VM-medaljören, som tidigare varit avstängd för dopningsbrott i tre månader, ska vid ett hembesök från antidopningsbyrån Wadas dopningskontrollanter 2018 ha vägrat lämna blod- och urinprov och sedan ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Kinesen uppges, enligt det internationella simförbundet Finas rapport, sedan ha förstört ett blodprov med en hammare.

ARKIV: Sun Yangs dopningsskandal  på 60 sekunder (28/2 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sun Yangs dopningsskandal på 60 sekunder Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer