Efter drygt tre månader gör Sarah Sjöström comeback i bassängen. Foto: TT

Sjöström inför comebacken: ”Tappade fyra centimeter muskelmassa”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon gör Sarah Sjöström comeback efter halkolyckan i Stockholm i februari. Hon gör det på 50 och 100 meter fritt i Canet, Frankrike.

– Jag gör framsteg men det är fortfarande en lång bit kvar på det höga berget som jag klättrar på, säger Sjöström till SVT Sport.

Sjöström har tränat på bra den senaste tiden, där varje dag är viktig inför OS i Tokyo i slutet av juli. Bland annat har hon tränat på hög höjd i de franska bergen.

– Jag klarar av en hög träningsvolym, både i vattnet och i gymmet. Jag gör framsteg hela tiden men det är forfarande en lång bit kvar på det höga berget som jag klättrar på. Jag är bara förbi det första krönet, säger Sjöström i en videointervju från Frankrike till SVT Sport.

Med armbågen opererad och i gips tappades snabbt mycket muskelstyrka.

– Jag tappade nästan fyra centimeter muskelmassa runt min högerarm, runt biceps. Att få tillbaka muskelmassan och styrkan är utmaningen. Det tar tid och är ingenting som man bara kan få tillbaka över en natt.

Hur många centimeter muskler har du fått tillbaka?

– Jag har inte mätt på ett tag men senaste gången jag mätte hade jag fått tillbaka 1,5 eller två centimeter så det är en bra bit på väg mot målet som är att bicepsen ska vara ännu större än den var innan skadan, skrattar Sjöström.

Fokus på frisimmet

Sjöström hade före fallskadan på isfläcken blivit mer inriktad på korta frisimssträckor. Fjärilsimmet, hon är regerande OS-mästare på 100 m fjäril, står nu tillbaka och det är tveksamt om hon kan försvara sitt guld i Tokyo.

– Målet är att frisimmet ska fungera till hundra procent, det fungerar bra på träning. Jag vill inte stressa kring fjärilsimmet och vet att jag kommer att tävla i det igen men om det blir i OS får vi se. Det finns en miljard andra tävlingar där jag kan simma fjäril efter OS.

Sjöström är förväntansfull inför comebacken.

– Det är en otrolig resa. Första veckan efter operationen kunde jag inte ens lyfta armen och sedan tog det ytterligare två veckor innan jag kunde vara tillbaka i bassängen. Det var tre veckor som jag var borta från vattnet.

Benen nu viktigast i Sjöströms teknik

Träningen fick läggas om vilket resulterat i att benen nu har blivit motorn och en styrka – tidigare var det hennes svaghet.

Det har varit frestande för psyket att hamna på botten, vilket gett perspektiv på tillvaron.

– Jag drivs av utmaningar. Det här är den tuffaste utmaning jag haft: Att komma tillbaka på så kort tid efter en så allvarlig skada, reflekterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.