Sjöström laddad för kortbane-EM: ”Jag är supertaggad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter OS-silvret i Tokyo har Sarah Sjöström radat upp topptider och segrar i ISL, International Swimming League, och den svenska världsstjärnan ser fram emot att jaga medaljer på kortbane-EM i Kazan nästa vecka.

Samtidigt jobbar hon fortfarande på att återfå styrkan i högerarmen.

– Framför allt är det att försöka få tillbaka lite muskelmassa, säger Sarah Sjöström för SVT Sport.

Det är nu drygt åtta månader sedan armbågsfrakturen och Sarah Sjöström har tidigare berättat att hon tappade omkring fyra centimeter i muskelmassa efter operationen.

– Det är fortfarande inte helt symmetriskt mellan höger och vänster så att det är en liten bit kvar. Men jag är på god väg och oktober blev en bra månad att bygga lite styrka. Jag fick en lång träningsperiod och det är lite det jag behöver också för att få tillbaka lite muskelmassa. Så det blir en liten utmaning nu när jag ska tävla mycket. Helst behöver man några fler månader av träning innan man är tillbaka ett hundra procent, berättar Sjöström som under oktober haft helt tävlingsfritt.

Efter den bragdstämplade OS-silvermedaljen och finalplatserna under OS i Tokyo har 28-åringen fortsatt rada upp styrkebesked i tävlingsbassängen med flera segrar och topp-placeringar i ISL.

I september slog Sjöström bland annat till med sin snabbaste tid på 50 meter fritt i kortbana på fyra år, 23,17 sekunder. En tid som fortfarande toppar Europarankingen i år på distansen.

– Det kommer ta ett tag innan armbågen är 100 procent återställd. Jag kan simma utan större bekymmer och jag har vissa grejor som kan vara lite tuffare fortfarande, men det är inget som jag tänker på, säger Sjöström.

– Speciellt inte när jag tävlar då är det verkligen 100 procent på loppet, så kan man få lite ont i efterhand men det brukar gå över ganska fort.

”Är supertaggad”

Om en vecka inleds kortbane-EM i Kazan. Sjöströms första kortbane-EM sedan 2017 och även starten på två intensiva månader med sex tävlingar, däribland kortbane-VM i december.

– Jag är supertaggad. Det ska bli kul att att komma igång med tävlingen igen. Jag har ju bara varit hemma och tränat under hela oktober så det ska bli jättekul att äntligen få starta igång.

Under EM ställer Sarah Sjöström upp i fyra grenar individuellt: 50 och 100 meter frisim, 50 och 100 meter fjäril och 100 meter medley. Dessutom tillkommer lagkapper.

– Det kommer bli ett tufft mästerskap. Målet är ju att jag ska försöka orka köra så många lopp som jag har tänkt. Det är ju ännu tuffare program än vad jag brukar göra, så det ska bli spännande att se hur man klarar det under en sex-dagars tävling.

Kortbane-EM sänds i SVT 2-7 november.

Svenska truppen till kortbane-EM i Kazan 2-7 november

Isak Eliasson                             Spårvägen SF

Emelie Fast                               Södertörns SS

Annie Hegmegi                         Jönköpings SS

Sofia Henell                               Linköpings Allmänna SS

Oskar Hoff                                 Landskrona S

Gustav Hökfelt                          SK Neptun

Sara Junevik                              Falu SS

Ida Liljeqvist                              Helsingborgs S

Lisa Nystrand                            Väsby SS

Erik Persson                              Kungsbacka SS

Hanna Rosvall                           Helsingborgs S

Sarah Sjöström                         Södertörns SS

Klara Thormalm                       Jönköpings SS

Cecilia Viberg                            Stockholms KK

Sofia Åstedt                              SK Elfsborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.