Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöström efter rekorduppehållet: ”Har fått tid att bygga upp kroppen” Visa alla (3)
Visa alla (3)

Sjöström efter rekorduppehållet: ”Har fått tid att bygga upp kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström gör sig redo för sina första tävlingar på nio månader.
Coronauppehållet har gett simstjärnan möjlighet att träna på ett helt annat sätt än vanligtvis.
– Jag har verkligen fått tid att bygga upp kroppen med ett långt träningsupplägg, säger Sjöström till SVT Sport.

I coronabubblan i Budapest är Sarah Sjöström i full gång med förberedelserna inför tävlingarna i International swimming league. Lagtävlingen som ställer tio internationella lag mot varandra i kampen om stora prispengar där Sarah Sjöström förra årets tilldelades titeln, MVP, mest värdefulla spelare efter totalvinsten.

”Nu har jag verkligen kunnat köra på”

Nio månaders tävlingsuppehåll, hennes längsta sedan hon började med simning, har inneburit osedvanligt mycket tid att träna för Sveriges starkast lysande simstjärna. Något hon inte varit sen att utnyttja.

– Jag har verkligen fått tid till att bygga upp kroppen med ett långt träningsupplägg. Ofta kommer det ju många avbrott med tävlingar men nu har jag har verkligen kunnat köra på med flera bra träningsblock.

Fått tio veckors ”semester”

Pandemin gav också Sjöström chansen till en aldrig tidigare upplevd semester på tio veckor. Tio veckor som innehöll både studier och ännu mer träning.

– Min ledighet är inte vad många andra kallar ledighet. Jag brukar oftast träna ganska mycket när jag är ledig men kanske inte simning. Mer styrketräning och löpning och sådant som jag inte hinner med när jag simmar så mycket, säger Sjöström till SVT Sport.

I VM i Sydkorea hade Sarah Sjöström inte en enda vilodag och tävlade totalt på sju olika distanser. Men trots hård påfrestning under mästerskapen så ser det inte ut bli någon större nedtrappning inför framtiden.

– Det känns verkligen som en lyx att vara bra på så många grenar. 50 fjäril finns ju tyvärr inte på OS men jag har ju många valmöjligheter, det gäller bara att se hur formen blir. Jag får se hur kroppen reagerar på träning, ibland så svarar kroppen lite bättre på 50 fritt och ibland är det 100 fjärilsim som känns lite bättre. Jag kommer välja att ställa upp på de grenar som jag känner mig bra på, säger Sjöström.

ARKIV: Sjöström om coronakrisen: ”Otroligt overkligt” (3 maj):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöström om coronakrisen: ”Otroligt overkligt allting just nu”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer