Rikako Ikee deltog i sin första tävling sedan cancerbeskedet. Och vann 50 meter frisim. Foto: Bildbyrån

Sjöströms konkurrent Rikako Ikee tillbaka som vinnare efter cancern

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt år efter att hon drabbades av leukemi är japanska supertalangen Rikako Ikee, 20, tillbaka i bassängen som en vinnare.

Sarah Sjöströms konkurrent vann på 50 meter frisim vid en mindre tävling i Tokyo.

– När jag gick längs med poolen kom tårarna, säger hon till sajten Swimswam.

Ikee vann loppet på tiden 26,32 vilket är en bra bit över hennes eget japanska rekord på 24,21, men desto viktigare är att loppet markerar slutet på en lång sjukdomstid där hon bland annat tillbringat tio månader på sjukhus.

– Jag hoppas att de som kämpar med samma sjukdom som jag, och som alltid har stöttat mig, kan få positiv inspiration av mitt lopp, säger Ikee till Swimswam.

Japanskan sågs som en av favoriterna inför hemma-OS i Tokyo innan hon fick sitt cancerbesked. Många såg fram emot duellen med Sarah Sjöström på 100 meter fjäril, svenskans favoritdistans.

Sjöström: ”Fint att se”

Ikee besegrade Sjöström i november 2018 och närmade sig världsrekordet på distansen innan hon blev sjuk.

– Det känns så fint att se henne tillbaka i bassängen igen. Hon har gått igenom det tuffaste man kan, och har verkligen kämpat hårt för att komma tillbaka och göra det hon älskar, säger Sjöström till Dagens Nyheter.

Enligt nyhetsbyrån AP förväntas Rikako Ikee inte försöka kvala in till OS i Tokyo, trots att det har blivit uppskjutet till nästa år.

Som 18-åring tog japanskan sex medaljer vid Asiatiska spelen i Jakarta, Indonesien.

ARKIV: Sex guld för 18-åriga Ikee i asiatiska spelen (2018)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.