Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Sjöström om rivalens behandling: ”Glädjande”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har berörts starkt av Rikako Ikees leukemi.

Den svenska simstjärnan hoppas på en comeback för sin japanska träningskamrat och rival – men tvekar på grund av infektionsrisken efter en cancerbehandling.

– Det är verkligen ett glädjande besked att hon är på bättringsvägen, säger Sjöström.

Sarah Sjöström är i Las Vegas och förbereder sig inför veckans final av den penningstinna tävlingscirkusen International Swimming League, ISL – 26-åringens avslutande tävling på ett framgångsrikt årtionde, efter ett år som berört extra i livet utanför bassängen.

I februari drabbades japanska rivalen och träningskamraten Rikako Ikee av blodcancer, leukemi, 18 år gammal. Tidigare i veckan berättade Ikee att hon avslutat en omkring tio månader lång behandling och fått lämna sjukhuset hon varit inlagd på.

– Väldigt tragiskt. Jag har haft lite kontakt med henne. Det är verkligen ett glädjande besked att hon är på bättringsvägen, säger Sarah Sjöström.

ARKIV: Hyllningen till sjuka Rikako Ikee (22 juli)

Kontaktade Barncancerfonden

När den svenska världsstjärnan fick veta om Ikees sjukdom tidigare i år kontaktade hon Barncancerfonden för att lära sig mer om leukemi.

– De lugnade mig och sade att det är en cancerbehandling som många unga klarar, säger Sjöström.

Rikako Ikee, japansk rekordinnehavare på fem olika individuella distanser och utnämnd till landets mest populära kvinnliga idrottare, var ett av nationens stora affischnamn inför OS nästa år, som arrangeras i Ikees hemstad Tokyo.

Hon spåddes vara en av Sjöströms huvudkonkurrenter om gulden på både 50 och 100 fjäril samt 50 och 100 fritt. Men på grund av sin sjukdom så har Ikee i stället siktet inställt på sommarspelen i Paris 2024, men har ännu inte fått läkarnas tillåtelse att börja simträna igen.

Ohygieniskt på Erikdalsbadet

– Hon vill ju framför allt komma tillbaka till simningen. Senast jag pratade med henne (i oktober) frågade jag hur det var med henne, då sade hon att ”nu har en tyfon kommit till Japan, men jag mår bra”, säger svenskan.

Sarah Sjöström, som i fjol var på träningsläger tillsammans med Rikako Ikee och sitt ISL-lag Energy Standard i Turkiet, har under 2019 bland annat skickat presenter till sin cancersjuka rival i Japan. Sjöström har tidigare deltagit i välgörenhetskampanjer till stöd för cancerforskning.

– Jag skickade två armband, ett i guld där det stod ”Never give up” och ett i silver med ”Beat cancer”, säger Sjöström.

Tror du att hon kan vara tillbaka till OS 2024?

– Infektionsrisken ökar när du gått igenom en sådan behandling. Då kanske simbassänger inte är den bästa platsen att vistas i, men det är ju rent i Japan. I Eriksdalsbadet hade det nog varit svårare, säger Sjöström och syftar, något skämtsamt, till hygienen på Stockholmsbadet.

Nära 900 000 kronor

Sarah Sjöström, som varit med i tre av sex deltävlingar i ISL där kvinnor och män tävlar i lag, har tillbringat de senaste veckorna i den svenska huvudstaden, före avresan till Nevada, USA. Sjöströms lag Energy Standard, som ställs mot LA Current, Cali Condors och London Roar, har chansen att vinna premiärupplagan av den penningstinna tävlingen och Sjöström kan bli så kallad MVP, tävlingens mest värdefulla simmare.

Enligt TT:s beräkningar har Sjöström hittills tjänat 35 700 amerikanska dollar, motsvarande drygt 330 000 svenska kronor, på sina lopp. I finaltävlingarna, som arrangeras fredag och lördag kväll svensk tid, är prissummorna högre och Sjöström kan, om hon presterar liknande som tidigare, dra in minst 60 000 dollar, alltså motsvarande över 560 000 kronor.

– Jag hoppas så klart att Energy Standard tar hem det, men det här är den tuffaste tävlingen hittills. Och jag hoppas, så klart, ta hem MVP. Det är en riktigt bra bonus om man tar hem totalen, det är alla andra som jagar mig, säger Sarah Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.