Rikako Ikee Foto: TT nyhetsbyrån

Sjöströms rival tillbaka efter cancern

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöströms japanska rival Rikako Ikee är färdigbehandlad från sin blodcancer och siktar på att återuppta sin karriär.
– Till slut har jag fått lämna sjukhuset, säger Ikee.

Det var i februari som Ikee, 19, diagnosticerades med blodcancern leukemi och fick pausa simkarriären och påbörja en behandling mot sjukdomen. Ikee slog igenom förra året med att ta sex guld vid asiatiska spelen och satte 2018 års snabbaste tid på 100 meter fjäril, Sarah Sjöströms paraddistans.

Hon var ett stort medaljhopp vid hemma-OS i Tokyo till sommaren men hon räknar inte med att hinna komma i kapp formmässigt fram till mästerskapet utan har siktet inställt på senare mästerskap.

Sjöströms hälsning till Rikako Ikee vid VM i somras. Foto: Bildbyrån.

Siktar på OS i Paris 2024

”Till slut har jag fått lämna sjukhuset. Det har varit hårda, långa dagar jag har fått mycket uppmuntran och nu vill jag återgå till mitt vanliga liv igen”, skriver hon på Instagram.

Ikee har smugit igång träningen men väntar på klartecken för att få börja simma i bassäng igen.

”Jag siktar på Paris 2024 och kommer att jobba hårt för att ta medaljer där”, skriver Ikee.

Sarah Sjöström och de andra medaljörerna hyllade Ikee efter VM-finalen på 100 meter fjäril i somras. Redan samma kväll hörde japanskan av sig.

– Hon hälsade och tackade jättemycket för att vi visade vårt stöd, sade Sjöström då till SVT Sport.

ARKIV: Hyllningen till sjuka Rikako Ikee (22 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer