Simmaren Rikako Ikee, Sarah Sjöströms vassaste rival på paraddistansen 100 meter fjäril, är sjuk i leukemi. Foto: TT Bild

OS-minister tvingas backa efter okänsliga kommentarer

Publicerad

De flesta som fick höra om simstjärnan Rikako Ikees leukemi blev berörda. Japans OS-minister däremot pratade hellre om potentiella missade medaljer.
– Hon är en potentiell guldmedaljör, jag är verkligen besviken, sade ministern Yoshitaka Sakurada i går.
I dag tvingades han be om ursäkt.

Japans OS-minister Yoshitaka Sakurada tvingas be om ursäkt för kommentarerna om att simstjärnan Rikako Ikees leukemi kan leda till sämre resultat för Japan i Tokyo-OS.

Den 18-åriga simstjärnan, som i fjol tog sex guld i Asiatiska spelen, var ett av Japans största guldhopp inför OS i Tokyo. När hon nu berättade att hon drabbats av cancer rördes de flesta japaner av Ikees öde och kände med henne, medan ministern Sakurada i stället pratade om ”besvikelse”.

Bad om ursäkt

– Hon är en potentiell guldmedaljör, en aktiv som vi har stora förväntningar på, jag är verkligen besviken. När en person tar medaljer kan hon lyfta hela laget. Jag är lite orolig för att det här kan dämpa entusiasmen, sade Sakurada.

Sakurada fick kritik för sina uttalanden och bad sedan om ursäkt för sina okänsliga kommentarer.

Sjöström ”förkrossad”

Sarah Sjöström var tagen av beskedet och skrev i ett sms till SVT Sport:

”Jag är förkrossad. Det är en jättegullig tjej. Så otroligt trevlig. Jag har skickat ett meddelande till henne”, skriver Sarah Sjöström till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer