Simmaren Rikako Ikee, Sarah Sjöströms vassaste rival på paraddistansen 100 meter fjäril, är sjuk i leukemi. Foto: TT BildVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sjöströms OS-rival Rikako Ikee sjuk i leukemi

Publicerad

Den 18-åriga japanska supertalangen Rikako Ikee har tränat tillsammans med Sarah Sjöström och besegrat henne på favoritdistansen 100 meter fjäril.
Nu har hon diagnostiserats med leukemi.

Japanskan berättar själv om leukemidiagnosen på Twitter.

”Efter att ha känt mig dålig skyndade jag mig tillbaka från Australien och efter tester har jag fått diagnosen leukemi. Jag kan fortfarande inte fatta det och jag är i ett förvirrat tillstånd”, skriver hon.

I höstas sparrade Sarah Sjöström mot det japanska stjärnskottet på ett träningsläger i Turkiet.

– Det ser man ju se på henne att hon är väldigt duktig på att slappna av och då går det av sig själv lite grand och det har jag lärt mig av henne, sa Sjöström berömmande till SVT Sport då.

”Ägna mig åt behandling”

I mitten av november möttes de båda på världscupen i Tokyo. Då besegrades Sjöström av Ikee på 100 m fjäril.

Foto: Energy standard

Ikee skriver också att hon är fast besluten att besegra cancern.

”Om den behandlas på rätt sätt är det en sjukdom som kan besegras. Jag kommer att ägna mig åt behandling och sträva efter att bli ännu starkare.”

Rikako Ikee är tilltänkt som ett av affischnamnen inför OS på hemmaplan i Tokyo 2020 och belönades i januari för årets simmare i Japan 2018.

Sarah Sjöström innehar världsrekordet på 100 meter fjäril med tiden 55,48. Rikako Ikee har simmat på på 56,08.

Leukemi

Visa

Leukemi är ett samlingsnamn för flera olika cancersjukdomar i benmärgen där blodet bildas.

Leukemi är cancer i de celler som ska bli olika blodkroppar. Leukemierna delas in i lymfatiska och myeloiska leukemier, beroende på vilka celler som är sjuka.

Leukemi delas också in i akuta och kroniska leukemier beroende på hur snabbt sjukdomen utvecklas.

Allt fler som får leukemi kan få behandling som tar bort sjukdomen eller som gör så att det går att leva ett bra liv länge.

Källa: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer