Foto: Energy standard

Sjöström tränar med främsta utmanaren: ”Hon simmar mer avslappnat än jag”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström blev nyligen, för första gången på fyra år, besegrad på paradgrenen 100 meter fjärilsim då amerikanskan Kelsi Dahlia vann i världscupen i Budapest och det japanska stjärnskottet Rikako Ikee, 18, toppar världsrankingen i 50-metersbassäng. Sjöström inspireras av sina konkurrenter och tränar just nu med Ikee.
– Jag har lärt mig att simma mer avslappnat, säger Sjöström om utbytet.

Sarah Sjöström har dominerat paradgrenen 100 meter fjärilsim under 10 år men kampen i toppen tätnar och perfektion in i minsta detalj är en ständig drivkraft i jakten på hundradelar.  Om Ikeee kan bidra med att simma snabbare genom att vara mer avslappnad tog Sjöström vid senaste förlusten till sig Dahlias undervattenssimning, två bitar att slipa på i jakten att bli ännu bättre.

– Bassängen är alltid lika lång när man tävlar och när man ser tiden bli bättre än någonsin, det är en sådan himla skön känsla. Det är det som driver mig hela tiden, att försöka simma ännu snabbare och förbättra alla detaljer, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Kan vara lätt att spänna sig på fjäril

Under en vecka har Sjöström tränat tillsammans med tonåriga kometen Rikako Ikee, som i somras blev första simmare någonsin i Asian Games att vinna sex guld under ett och samma spel. Bland meriterna finns också ett guld på 100 meter fjärilsim i somras under Pan Pacific-mästerskapen,  segertiden 56,08 är toppnotering i världen i år i långbana.  

– (Rikako) Ikee som leder rankingen på 100 meter fjäril har tränat med mig i Turkiet under en vecka så det har varit riktigt bra sparring och extra kul att vi fick ihop ett läger tillsammans, säger Sjöström om samarbetet.

Har du som dominerat fjärilsimmet så länge hittat något nytt i hennes träning?

– Det ser ju mycket mer avslappnat ut när hon simmar än när jag simmar och det har jag tagit med mig, att det gäller att hitta en lite mer avslappnad simning igen på fjärilsimmet, berättar Sarah.

Och fortsätter:

– Det är svårt att hitta det avslappnade läget i fjäril, när man försöker för mycket på fjäril kan det gå lite långsammare. Det ser man ju se på henne att hon är väldigt duktig på att slappna av och då går det av sig själv lite grand och det har jag lärt mig av henne.

Leder världscupen

Efter intensiva träningsveckor i återupptas nästa vecka världscupen. Tre tävlingar återstår, nio tävlingsdagar inom loppet av tre veckor, för världscupledande Sarah Sjöström.

– Det ska bli kul. Jag har fått tre veckors riktigt tuff träning. Jag är riktigt laddad att tävla igen och åker till Beijing (Peking) på tisdag. Det blir spännande att se hur formen är, säger Sjöström till SVT Sport.

Topp tre i världscuptotalen just nu

Visa
  1. Sarah Sjöström, Sverige                      204 poäng
  2. Katinka Hosszu, Ungern                       162 poäng
  3. Yulia Efimova, Ryssland                        153 poäng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer