Sjöström fick stryk i paradgrenen: ”Kul att jag leder världscupen”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöströms dominans naggas i kanten. I dag förlorade hon på paradgrenen 100 meter fjäril i världscuptävlingen i Budapest. En stund senare fick Sjöström även stryk på 100 m fritt men 25-åringen leder fortfarande världscupen.

– Det är jättekul att jag fortfarande leder världscupen, det är väldigt tuff konkurrens när det kommer till världscuppoängen.  Jag är väldigt glad ändå att jag lyckades simma en hel del snabba lopp, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Senaste gången som Sjöström förlorade på 100 meter fjäril, både lång och kort bana, var 22 augusti 2014.

Efter en enorm kamp den sista biten in mot målet kunde amerikanskan Kelsi Dahlia slå handen i kaklet efter 54,84 och Sjöström på banan bredvid var blott 0,12 efter i mål på 54,96.

– Jag gjorde mitt bästa och kan ju inte påverka vad de andra gör men Kelsi Dahlia är helt otrolig speciellt när det kommer till undervattenssimning. Hon krossar mig fullständigt där, så jag får hem och jobba lite, säger Sjöström till SVT Sport och fortsätter.

– Det känns väldigt kul ändå att jag har mycket som jag kan förbättra så jag kan simma snabbare på 100 fjäril i kortbana i framtiden.

Sjöström har världsrekordet i kortbana på 54,61 men Dahlia övertog världscuprekordet som Sjöström hade på 54,91 från Eindhoven från förra veckan. Kvällens tid på 100 fjäril var Sarahs tredje snabbaste någonsin och andra simningen på en vecka under 55 sekunder på distansen.

– Det var ju fyra år sedan jag simmade under 55 sekunder på 100 fjärilsim och det är kul att vara tillbaka på dom tiderna igen.

Tvåa på 100 fritt

En stund efter fjärilsfinalen blev Sjöström tvåa på 100 m fritt. Nederländskan Ranomi Kromowidjojo stack i väg, lite dolt, från bana 7, och höll undan för Sjöström, som närmade sig från bana 4, och vann på 51,01 – Sjöström hade 51,22. 

Michelle Coleman slutade femma på tiden 52,56.

– Jag är jättenöjd, det finns fortfarande mer att hämta men jag simmade snabbare än i Eindhoven så det är jag väldigt nöjd med, säger Michelle Coleman som även var i final på 200 ryggsim där hon slutade fyra med tiden 2.04.63.

Coleman har nu gjort två världscuptävlingar i rad efter en längre tävlingsfrånvaro internationellt pga en axelskada och hon gläds åt den hårda konkurrensen.

– Det har varit väldigt kul att tävla på den här nivån igen och jag vill gärna simma världscupen igen. Det har varit himla roligt att vara tillbaka och ett bra tillfälle att även träna på att tävla med lite nervositet och allt omkring när det handlar om större tävlingar i tuff konkurrens, berättar Coleman som nu återvänder till Stockholm för en längre träningsperiod inför SM och VM i kortbana i december.

VM beslut dröjer: ”En menatal utmaning”

Kortbane VM i Kina simmas 11-16 december, tre veckor efter att världscupen avslutas och Sarah Sjöström berättar om att beslutet om hennes VM-start kommer att tas närmare mästerskapet.

– Jag får se vilken form jag känner mig i efter världscupen i Asien. Jag tror att det framförallt är en mental utmaning om jag bestämmer mig för att köra VM, men jag måste framför allt prata med mina coacher först innan jag tar ett beslut, säger Sarah Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer