Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Sjöström: ”En möjlighet för fler simmare att tjäna pengar”

Publicerad

Den planerade inbjudningstävlingen i Turin den 21 och 22 december är inställd. Den svenska storstjärnan Sarah Sjöström som skulle ha simmat i Italien tycker att det är ett tråkigt beslut.
– Det blir lite som ett Champions League där man försöker samla ihop så många poäng som möjligt till sitt lag, säger hon till SVT Sport.

En planerad inbjudningstävling i Turin den 21-22 december har ställts in efter påtryckningar från det internationella simförbundet, Fina. Och kritiken ha varit stor mot Fina, däribland från Sveriges förbundskapten Ulrika Sandmark och Europeiska och Italienska simförbundets ordförande Paolo Barelli.

Och Sarah Sjöström själv bekräftar för SVT Sport att tävlingen i Turin är inställd.

– Jag fick reda på det ungefär fem minuter innan jag skulle simma final på 50 frisim i dag. Jag tycker att det är riktigt tråkigt och flera simmare är besvikna. Vi hade hoppats att det blev av för att det är ett roligt format och vi hoppas att den blir av i framtiden.

Bakgrunden till att tävlingen ställs in är enligt det italienska simförbundet att FINA ej godkänt tävlingen, då de inte anser att arrangörerna ansökt om rätt sanktioner i tid. Det italienska simförbundet menar emellertid att även de hot om avstängningar som FINA har riktat mot simmarna är en bakomliggande faktor till att tävlingen ställs in, då FINA ska se tävlingen som ett hot mot världscupen.

Just nu ligger Sjöströms fokus på världscupen, där hon i dag har visat storform med två vinster och besegrat stjärnan Katinka Hosszu på 100 meter medley, men hon berättar att simmarna kommer att samlas efter tävlingarna för att se vad de kan göra.

– Vi hoppas att vi kan komma överens så att alla blir glada.

Det blir som ett Champions League

Du som har tävlat internationellt i över tio år, vad ser du för typ av fördelar med Turintävlingen?

– Det roliga är att man tävlar i samma lag med några av världens bästa simmare. Jag och Katinka Hosszu skulle vara i samma lag. Det blir lite som ett Champions League där man försöker samla ihop så många poäng som möjligt till sitt lag. Det är ett roligt format, speciellt för publiken att kolla på.

– Men framför allt är det en möjlighet för fler simmare att tjäna pengar. Just nu så är det ju de som vinner som tjänar de stora summorna och det gäller att vinna hela tiden för att komma upp i den nivån. Jag tror att simsporten kan utvecklas enormt mycket om man i framtiden kan få mer konkurrens i hela sporten. Nu är det i många så fall att de som vinner grenarna är väldigt överlägsna.

SVT Sports expert Lars Frölander är även han kritisk mot Fina och deras hantering av frågan.

– Det är gubbväldet på de här organisationerna som sätter käppar i hjulet och det är tråkigt för idrottarna. Fina har sjunkit lågt när de gör så här i stället för att hitta en lösning.

Dessutom har OS-guldmedaljören Adam Peaty på sin Instagram kritiserat Fina och dess beslut.

SVT Sport har sökt internationella simförbundet Fina utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer