Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarah Sjöström om känsliga frågan: ”Tycker man ska prata med de ukrainska simmarna” Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sjöström: Hoppas man tar hänsyn till ukrainska simmarna

Uppdaterad
Publicerad

Snart inleds EM i simning utan ryska och belarusiska simmare på plats. Men i februari när det är dags för VM då är samma simmare välkomna.

– Det är klart man känner maktlöshet, mycket, kring besluten som tas och kring situationen i sin helhet så jag tror det är viktigt att inte låta det ta för mycket energi, säger Michelle Coleman till SVT Sport.

Kriget i Ukraina splittrar hela idrottsvärlden. Än mer inom simningen. På kortbane-EM, som inleds den här veckan, är ryssar inte välkomna medan Internationella simförbundet, World Aquatics, har beslutat att utövare från Ryssland och Belarus, på vissa villkor, åter ska få lov att delta i internationella tävlingar.

De villkor som ställs upp gäller bland annat att maximalt en utövare från respektive land tillåts i en tävling samt att de förbinder sig att inte uttrycka stöd för Rysslands invasion av Ukraina.

– Vem i Ryssland kan säga att de är emot kriget? Ingen. Så de kommer troligen inte komma till VM ändå. Ingen kom ju till World Cup i Berlin dit de var inbjudna, säger svenska simförbundets ordförande Pia Zätterström till SVT Sport.

Svenska simförbundet är fortsatt väldigt kritiska till beslutet av World Aquatics.

– Ordföranden (i World Aquatics) har ju sagt att han inte förstår varför vi är så upprörda, att det finns många konflikter att bry sig om i världen. Ett mycket olämpligt uttalande. Det är ingen konflikt, det är ett krig, säger Zätterström till SVT Sport.

”Sverige är enat”

Flera svenska simmare är inne på samma linje.

– Jag skulle vilja säga att vi i Sverige är väldigt enade inom simsporten för vad vi vill i de här frågorna, säger svenske simmaren Michelle Coleman till SVT Sport.

Både Coleman och Sarah Sjöström tänker framförallt på sina ukrainska simvänner.

– Jag hoppas att man tar hänsyn till vad som är bäst för dem när det kommer till mästerskap, säger Sjöström till SVT Sport.

– Jag har kontakt med många av dem och jag vet ju hur de tänker om ryssarna och om de ska vara med eller inte. Jag tycker att man ska prata med de ukrainska simmarna och se vad de känner sig bekväma med, fortsätter Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.