Sarah Sjöströms nostalgitårar: ”Nu rinner sminket”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström var bara 14 år när hon slog till med karriärens första mästerskapsmedalj. I SVT:s Sommaröppet får hon ännu en gång se bilderna och brister ut i både skratt och gråt.

– Det var en så himla gullig intervju, jag ska gå tillbaka och börja ge sådana svar, säger Sjöström i programmet.

Sex sensommarkvällar möter programledaren Yvette Hermundstad huvudrollsinnehavarna i tolv utvalda sportklassiker, i ett program från SVT Sport med namnet Sommaröppet.

I det andra programmet minns Sarah Sjöström tillbaka när hon som fjortonåring slog simvärlden med häpnad genom att ta sin första individuella mästerskapsmedalj.

– Jag var ju bara glad över att få vara med på ett EM faktiskt. Jag hade påsklov i åttan och bara det var ju kul, säger Sjöström när hon minns tillbaka på EM 2008.

– Jag trodde absolut inte att jag skulle vinna. Jag kommer ihåg att jag satt i call room innan finalen och kollade på hur konkurrenterna gjorde men sen när man väl är i vattnet vet man ju vad man ska göra, berättar Sjöström.

Bara ett år senare kom det riktigt stora genombrottet när Sjöström levererade under VM i Rom. Även då på 100 meter fjäril men den här gången också på världsrekordtid.

– Jag hade ju drömt om att vinna VM-guld någon gång men jag trodde ju inte att det skulle ske just då, säger Sjöström.

Holms historiska guld i Aten

Även Stefan Holm är med i programmet och minns tillbaka på sin största triumf, OS-guldet 2004. Ett mästerskap där Holm, till skillnad från Sjötröm, kom till tävlingen som storfavorit men ändå lyckades leva upp till förväntningarna i det som blev en oförglömlig kväll i Aten.

– Jag visste att det förmodligen var min sista chans att vinna ett OS-guld. Det var OS-guldet som var kvar, det hade ingen gjort tidigare i svenskt höjdhopp så nu var det min chans att skriva historia, berättar Stefan Holm.

Sommaröppet med Sjöström och Holm sänds 20.00 i SVT1 torsdag den 30 juli och finns även att se i SVT Play eller i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.