Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sjöström inför VM: ”Jag känner mig stark”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström åker till VM i Fukuoka som världsetta på 50 m frisim och 50 meter fjäril efter en stark vår där hon simmat snabbare än på fyra år.

– Jag känner mig väldigt stark. Det har varit mycket styrketräning den här säsongen och det har gått väldigt bra med styrketräningen. Jag tycker att kroppen svarar otroligt bra, säger Sjöström till SVT Sport.

Under Mare Nostrum-tävlingarna i Maj simmade Sjöström på sina bästa tider på fyra år på sina båda VM-distanser 50 meter frisim och 50 meter fjärilsim. Med sina 23.82, världsårsbästa på 50 meter frisim, var Sjöström då bara 15 hundradelar från sitt världsrekord från 2017.

– Ibland är det svårt att sätta ord på varför det går så bra just nu. Men det är väldigt många bitar som faller på plats och det är bara att fortsätta försöka ta det lugnt och se vad som dyker upp när jag hoppar i bassängen.

Hon understryker vikten av att inte tvinga fram något i sin simning. 

– Jag vet att det hårda jobbet ska göras på träningen. Sen när det är tävling så är det bara att försöka fokusera på olika delar av loppet, tekniska detaljer, det är inte mer man kan göra. Själva speeden kommer av sig själv.

”Inte mesar” 

Utöver finslipande på tekniska detaljer så har Sjöström under våren också lagt mycket tid på styrketräning, både i vatten och på land. 

– Jag och Michelle Coleman tränar mycket tillsammans på gymmet så jag tror att vi pressar varandra väldigt bra. Tidigare har jag kört ganska mycket gym själv, då är det svårare att öka vikterna, säger Sjöström och fortsätter.

– Nu när jag kör med Michelle och vår tränare Toni så blir det att man lägger på lite mer vikter och inte mesar för mycket. Så det kanske är en av nycklarna till att det lossnar lite extra mycket i vattnet nu också.

SVT direktsänder från sim-VM i Fukuoka med start den 23 juli.

Se hela reportaget i SVT Play här: ”Som att springa med fallskärm”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.