Sarah Sjöström försöker unna sig något gott varje dag. Foto: Bildbyrån

Sjöström: ”Unnar mig något gott varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har redan tagit 62 (!) internationella mästerskapsmedaljer och i jakten på att bli ännu snabbare så spelar kosten en nyckelroll.

– Om jag inte får i mig det bränsle jag behöver, så är träningspassen helt onödiga, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Sarah Sjöström slog igenom som 14-åring med ett EM-guld på 100 meter fjärilsim. Under tio år i världseliten har hon hunnit med att testa olika upplägg både när det gäller träning och kost.

– Jag har testat lite hur mycket kolhydrater som jag behöver innan jag tävlar och hur mycket protein jag behöver ligga på men jag försöker hålla det så okomplicerat som möjligt, berättar Sarah.  

Fasta rutiner ett framgångsrecept

Fasta rutiner kring måltider, speciellt under riktigt tuffa träningsperioder, är ett av Sjöströms framgångsrecept. Att hoppa över ett mål mat – det är uteslutet! Måltiderna planeras och intas runt samma tid varje dag.

– Då känns det som att kroppen är mycket bättre på att liksom förstå vad det är som händer, annars är det lite som att man byter tidszon hela tiden.

En vanlig dag i idrottsstjärnans liv. Foto: Sarah Sjöström/Bildbyrån

För Sarah, som elitidrottare, är det också viktigt att inte glömma att unna sig något även i vardagen.

– Det är så viktigt att unna sig lite grann. Jag försöker unna mig något gott varje dag, säger Sarah och brister ut i ett stort skratt.

– Om det är någon choklad, kanske glass, någonting litet varje dag är jätteviktigt.

I veckan tittar SVT Sport till tallriksutbudet hos svenska elitidrottare och Sarah Sjöström tror att alla, oavsett ålder eller sysselsättning, har nytta av ökad kunskap när det gäller näringslära. Sjöström berättar att hon inspireras av andra men poängterar vikten av att hitta det ultimata upplägget för just sig själv. 

– Ja, kroppen är ju mitt verktyg. Så det gäller att ta reda på hur min kropp ska vara och vad den behöver för att jag ska kunna simma så fort som möjligt. Det är viktig att vara hälsosam så att man också kan hålla sig skadefri, säger Sarah Sjöström.

Acai bowl, omelett och gröt med bär och frukt, är några av Sarah Sjöströms favoriter. Foto: Sarah Sjöström

Se inslaget där Sveriges två Os-medaljören Sarah Sjöström och Hanna Öberg berättar hur de äter för att prestera som bäst.

Den vinnande maten

Vad betyder kosten för idrottsprestationen? I veckan tittar SVT Sport närmare på elitidrottarnas tallrik i satsningen Den vinnande maten. Det handlar om idrottare som har lyckats – med helt olika metoder, men också vad som händer om man äter för lite. Du får gärna dela med dig av dina tips och tankar kring kost och träning på motionärsnivå på svtsport.se. Hela serien finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.