Sjöström om pandemin: ”Otroligt overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström försöker behålla rutinerna inför OS i Tokyo som preliminärt skjutits upp till 2021. Den pågående coronapandemin har påverkat henne starkt.
– Allt är otroligt overkligt. Jag har knappt kunnat smälta det som händer just nu, säger Sjöström till SVT Sport.

Simstjärnan berättade om sin tillvaro i SVT:s Sportspegeln under söndagen. Medan Sjöström kan träna under normala omständigheter, något mindre i mängd, med öppna simhallar har många av hennes konkurrenter en helt annan vardag.

– De flesta av mina konkurrenter har inte haft möjligheter att simma. Ur den synvinkeln är jag glad över att OS skjuts upp eftersom alla ska få möjlighet att förbereda sig på bästa sätt. Det hade de inte haft om OS gått redan i sommar, säger Sjöström.

Ingen har upplevt något som liknar den pågående coronapandemin.

”Det är den största utmaning jag gått igenom”

– Det är den största utmaning jag någonsin fått gå igenom. Och det är en ännu större utmaning för de idrottare som inte kunnat gå till sina hallar och träna, vilket måste vara otroligt tufft.

Flera idrottare runt om i världen har vittnat om effekterna av corona.

– Jag har flera nära som drabbats av corona. De har haft väldigt blandade symptom, vissa har sagt att det inte är värre än en vanlig förkylning medan andra sagt att det varit det värsta de varit med om i hela sitt liv. Och det här är unga idrottare i min ålder. Allt är otroligt overkligt. Jag har knappt kunnat smälta det som händer just nu.

Sjöström om karriären: Väldigt många år kvar

Sjöström är 26 år och en veteran med tolv år som aktiv på högsta nivå. Hon ser många goda år framför sig.

– Jag såg ganska många år efter OS i Tokyo, väldigt många år. Jag har väldigt kul med vad jag gör och älskar att träna. Den reflektionen som jag gjort nu utan tävlingar är att jag trivs väldigt bra med den vardagen som jag har. Det är ju 99 procent träning och en procent tävling, sammanfattar Sjöström.

SE MER: Sarah Sjöström gästade Sportspegeln – se hela intervjun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.