Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöström om simbråket: ”Pengar som de vill behålla till sina familjeresor”

Sjöström om simbråket: ”Pengar som de vill behålla till sina familjeresor”

Publicerad

Bråket mellan det internationella simförbundet Fina och de aktiva simmarna går vidare. Efter beslutet att ställa in en inbjudningstävling i Turin valde ett antal stjärnor att stämma Fina. Och i går kom nyheten om att Fina startar sin egen simtour med 35 miljoner kronor i prispengar.
– Det är pengar som de har haft hela tiden, men som de vill behålla till sina familjeresor, säger Sarah Sjöström till SVT.

Det är turbulent i simvärlden där de aktiva simmarna bråkar med det internationella simförbundet, Fina. Bakgrunden är att en pengastinn inbjudningstävling i Turin ställdes in sedan Fina hotat de anmälda simmarna. Svaret från en del simmare blev att stämma FINA. Och i går kom Finas svar på stämningen – en ny proffstour i Finas regi.

Touren, som ska heta Fina Champions Swim Series, ska avgöras i tre deltävlingar mellan mars och maj nästa år, uppger Fina i ett pressmeddelande.

– Det är väl lite grann att de snodde idén, säger Sarah Sjöström, som skulle ha tävlat i Turin till SVT.

– Det är få som vet vad som händer. Det är tråkigt att den här tävlingen i Turin ställdes in, det var för att Fina hotade med att ställa in tävlingen. Fina såg den här tävlingen som konkurrens och hotade oss simmare med att stänga av oss.

Möte nästa vecka

Nästa vecka kommer flera simmare och Fina att ha ett möte i London. Men exakt vad mötet leder till är oklart.

– Vi får se vad som händer. Ingen har riktigt koll, säger Sarah Sjöström.

Den nya proffstouren kommer enligt uppgifter att ha start- och prispengar till ett totalt värde av 35 miljoner kronor. Att förbundet helt plötsligt kan erbjuda sådana summor kommer inte som någon överraskning för Sjöström.

– Det är pengar de har haft hela tiden, men som de vill behålla till sina familjeresor i stället.

– Det är fem procent av pengarna som kommer in till Fina som går till simmarna. Det är det vi har fått nog av. Vi är största sporten på OS. Vi som vinner de här medaljerna, vi får våra bonusar, men det finns en hel del simmar därunder som kämpar som bara den för att hålla på med det här.

Har det här varit på gång bland simmarna under flera år?

– Ja, det har pågått i flera år. Simningen ska inte vara fast i 80-talet längre utan jag tycker att man ska våga utvecklas lite hela tiden.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöström om simbråket: ”Pengar som Fina vill behålla till sina familjeresor”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer