Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Sjöström rivstartar efter ledigheten

Uppdaterad
Publicerad

Efter en månads tävlingsledigt blir det nu full fart för EM-drottningen Sarah Sjöström framöver.

På nio dagar väntar 20 lopp för Sjöström när världscupen drar i gång.

I morgon samlas världseliten i simning igen. I ryska Kazan inleds höstens världscuptävlingar och EM-drottningen från Glasgow, Sarah Sjöström, gör tävlingscomeback.

Och eftersom internationella simförbundet gjort om reglerna så att även OS- och VM-medaljörer måste simma försök (och inte bara finaler) blir det fler starter för stjärnor som Sarah Sjöström. Förmodligen innebär det tio lopp både i Kazan nu i helgen, och ytterligare tio i Doha några dagar senare:

– Det känns okej att simma försöken, säger Sarah till DN. Med tanke på att jag med största sannolikhet inte behöver gå för fullt i försöken blir det nog rent träningsmässigt bra för mig att komma i gång redan på förmiddagen.

För efter de fyra individuella gulden i EM i Glasgow har Sarah haft ledigt, åtminstone från tävlandet, är det dags att tävla igen, och försöka tjäna in prispengar. Och hon ser fram emot det, även om hon har lite ont i den skadade tummen från Glasgow:

– Jag har fortfarande ont i den. Det är en skada på ledbandet, men i vattnet har jag inte ett dugg ont, säger hon till DN.

Sarah Sjöström är anmäld i fem grenar: 50 och 100 meter fjäril, samt 50, 100 och 200 meter fritt där hon har stora förhoppninfar i samtliga, utom möjligen på 200 fritt eftersom hon i9net brukar tävla på den distansen på långbana.

Senare i höst blir det dock kortbanetävlingar i världscupen för Sjöström: i slitet av september och början av oktober i Eindhoven och Budapest, och i första delen av november i Peking, Tokyo och Singapore. I kortbana kommer Sjöström dessutom simma 100 meter medley.

Världscupen simning

Höstens tävlingar i världscupen är uppdelad i tre ”kluster”; Kazan+Doha, Eindhoven+Budapest och Peking+Tokyo+Singapore. De tre bästa resultaten för varje simmare från varje kluster räknas in. Varje grenseger ger 13 000 kronor, sammanlagda vinnaren av varje kluster får ytterligare 450 000 kronor och segraren av totala världscupen får cirka 1,3 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.