Totala världscupen – så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har greppet om andra raka världscuptiteln – men ungerska stjärnan Katinka Hosszu jagar bakom. Det är upplagt för tre dramatiska tävlingsdagar i Singapore.

Hosszu satsar för att gå om svenskan då hon ställer upp i 15 distanser, att jämföra med Sjöströms sex. Men det behöver inte spela roll – det är bara de tre distanserna med bäst resultat som simmarna får världscuppoäng för.

Ungerskan och svenskan möts i 50 meter frisim, 200 meter frisim, 50 meter fjäril och 100 meter medley. I medley vann Sara Sjöström före just Hosszu, som dominerat distansen.

Så avgörs det

* Simmarna får ställa upp i hur många lopp de vill varje deltävling, men bara räkna de tre loppen de placerat sig bäst i.

* Första plats i ett lopp ger 12 poäng, andra plats 9 och tredje 6 poäng.

* Maximal poängutdelning för placering är alltså 36 poäng – om man vinner de tre lopp som får räknas.

* Bästa prestation under deltävlingen, tiderna räknas om till poäng med världsrekordet på distansen som utgångspunkt, ger 24 poäng, tvåan får 18 poäng och trean 12 poäng.

* Totalt finns minst 60 poäng att tävla om i den sista deltävlingen. Men för att få det ska man alltså vinna tre tävlingar och även stå för bästa prestation.

* Ytterligare poängchans finns då världsrekord ger 20 poäng i bonus. Tangerat världsrekord ger tio poäng. Ett världsrekord som Sjöström siktar på är det är 50 meter fjäril som Therese Alshammar har, på 24,38.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.