Sarah Sjöström vann 100 meter medley. Foto: TT

Sjöströms skräll – slog Hosszu i medley: ”Kul att slå någon annan på deras paradgren”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström slog Katinka Hosszu på 100 meter medley i världscupfinalen i Singapore. Det är första gången på 27 tävlingar som någon slår Hosszu på den distansen.

– Det är superkul att jag äntligen lyckades vinna 100 meter medley och sen även tog guld på 50 meter frisim en timme senare, jag är jätteglad säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Hosszu är också svenskans största konkurrent i kampen om den totala världscupen. Inför de avslutande tävlingarna ledde Sjöström med ynka 15 poäng.

Sjöström vann på tiden 57,49 sekunder, sju hundradelar före Hosszu och efter segern kunde svenskan knappt tro sina ögon. Tiden är hennes tredjebästa i karriären.

– På förhand tänkte jag att 100 meter medley är den svåraste distansen här eftersom Katinka är bäst av dom bästa där, säger den svenska stjärnan i tv-sändningen direkt efter målgång.

Hosszus segersvit bruten

–  Det är alltid kul att slå någon annan på deras paradgren, det är det bästa. Det är ju mycket lättare att jaga någon annan, i alla andra grenar är jag den som är jagad så det var kul att vinna där, säger Sarah Sjöström till SVT Sport om kampen mot Hosszu på just 100 meter medley där ungerskan länge dominerat i kortbana.

Världsårbästa en timme senare

Sjöström vann även 50 meter fritt på supertiden 23,21 sekunder. Det var 25 hundradelar bättre än tvåan Ranomi Kromowidjojo.

Hon slog därmed också nederländskans världsårsbästa med två hundradelar. Trea kom danskan Pernille Blume.

– Jag är jättenöjd att jag lyckades ladda om och vinna ännu en gren efter 100 medley. Det har ju blivit en del silvermedaljer här under Asien-clustret så det är extra kul när man lyckas vinna två grenar på ett pass.

Svenskan har alltså fått en drömstart på världscupfinalen.

Simmarna får ställa upp i hur många lopp de vill i varje deltävling, men bara de tre bästa insatserna räknas. I morgon simmar Sjöström 50 meter fjärilsim och 200 meter frisim och kampen om totalsegern lever i allra högsta grad.

– Det blir ju riktigt tajt nu med bara två dagar kvar på världscupen och det är väldigt lite som skiljer mellan mig och Katinka. Så det gäller verkligen att jag simmar typ bättre än jag någonsin gjort för att ta mer poäng. Så det ska bli spännande att se, säger Sarah och fortsätter.

– Det är framför allt 50 fjäril som är den viktigaste grenen just nu, det är där jag tar högst poäng på, sen är det  även 100 fritt och 100 fjäril sista dagen också.

Så här delas poängen ut i världscupen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.