Sjöström vann en knapp skön seger på 50 m fjäril i Singapore. Foto: TT.

Sjöström vann på sista metern: ”Borde räcka till totalseger”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström såg ut att bli tvåa på 50 m fjäril vid världscupfinalen i Singapore. Men på den sista metern gick hon förbi ledande Ranomi Kromowidjojo och vann loppet med minsta möjliga marginal: 24,63 mot 24,64.

– Jättenöjd att simma på en så snabb tid och det gav mig väldigt mycket poäng så det borde kunna räcka till en seger i världscupen i morgon, säger Sjöström till SVT Sport.

Sjöström var direkt ett par deciemeter efter i starten och det avståndet höll sig tills de allra sista meterna då svenskan närmade sig centimeter för centimeter och till slut kunde gå förbi. Det gick inte att se på tv-bilderna vem som vunnit.

Tätduon var nästan sekunden före trean.

Sjöström var osäker ett par sekunder efter målgången men kunde konstatera att hon var överst på resultattavlan och slog då näven i vattnet av glädje.

”Hundradelarna på min sida”

– Jag kände att hon höll greppet om hela loppet och det var förväntat men jag fick till en riktigt bra vändning och fokuserade bara på min egen simning. Sen fick jag för en gång skull sätta dit målgången som avgjorde och gjorde att jag vann med en hundradel. Det är riktigt kul när man får till de loppen när man har hundradelarna på sin sida, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Hon strök sig tidigare på 200 m fritt för att enbart koncentrera sig på fjärilssimmet. I och med segern har Sjöström ett fast grepp om den totala världscuptiteln som hon har att försvara.

– Jag är jättenöjd att simma på en så snabb tid på 50 fjäril och det gav mig väldigt mycket poäng så det borde kunna räcka till en seger i världscupen i morgon, om inte Katinka (Hosszu) skulle slå världsrekord på någon av hennes grenar i morgon, säger Sjöström, och lägger till:

”Borde räcka till totalseger”

– Men det skulle jag bli väldigt förvånad om hon gör så det borde räcka till en totalseger men det gäller att hålla fokus, det är fortfarande en dag kvar. Jag hoppas att jag kan få till en bra tid på 100 meter fjärilsim i morgon också bara.

Under lördagen simmar Sarah Sjöström 100 meter fjärilsim samt 100 meter frisim.

Du håller ändå lugnet och vill ej ta ut någon seger i förskott låter det som?

– Nej, jag vill såklart simma hela vägen in i kaklet. Men det är klart det ger ett litet lugn när man vet att man är i bra form och att jag simmar så snabbt på 50 fjäril idag känns ju riktigt kul inför 100 fjäril i morgon.

Therese Alshammar håller världsrekordet i kortbana med 24,38 från 2009. Sjöströms personliga rekord lyder på 24,52 från förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.