Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Nystrand berättar om sin satsning mot långbana Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Stefan Nystrand tillbaka – dubbla lagguld i SM-comebacken

Uppdaterad
Publicerad

10 år efter sin senaste individuella SM-start kan Stefan Nystrand nu lägga två nya SM-guld till meritlistan. Med en återvunnen kärlek för sporten siktar han nu framåt med eget upplägg.  

– Det är skitkul faktiskt och kul att man har möjlighet att göra det. Jag uppskattar det mer nu för att det känns som en bonus, när man var aktiv var det ett jobb, säger Stefan Nystrand till SVT Sport.

42-årige Stefan Nystrand har precis avslutat kortbane- SM och lämnar Göteborg med två lagkappsguld och en individuell femteplats på 50 fritt, 28 hundradelar från pallen. 

– Det känns jättebra! Det har funkat utmärkt, klart godkänt även fast jag ville simma lite snabbare.

Återkomsten i bassängen började som ett kul projekt med “gamla” simmarkompisarna Petter Stymne, Simon Sjödin och Pontus Flodqvist.  

– Vi hade en idé att vi skulle ha ett “pappalag”, “gubblag” med en snittålder på cirka 38 år och nio barn tillsammans och försöka ställa upp på 4x50 frisim och se hur långt det skulle räcka. Så var det så kul, så det blev mer och mer, plus lite intern hets om att bli bättre.

“Halvt en comeback” 

Simpassen och styrketräningen intensifierades och i sociala medier kunde den flerfaldiga EM och VM-medaljörens följare se maxlopp och spänsthopp som signalerade annat än motionsträning.  

– Det är väl halvt en comeback, det är ju inte heltidssatsande. Men det är jättekul och jag försöker göra det bästa av situationen. Jag försöker styrketräna och ha lite go, lite flow, säger Nystrand.

– Jag har försökt hålla mig träningsmässig de senaste åren men då mer av hälsoskäl, att man ska hålla i form. Sen är det så mycket roligare när man har mål.

Nystrand har bara legat i hårdträning i tre månader och njuter till fullo av tillvaron med en bra balans mellan simning, jobb och familjeliv.

– Jag kommer vilja simma vidare nu i vår för att se hur det kan funka i långbana och inte släppa det man gjort hittills. Jag fortsätter på inslagen väg i några månader till. Jag vill se hur snabb jag kan bli givet befintliga förutsättningar.

Öppnar du även dörren för att tävla internationellt igen?  

– Det vågar jag inte svara på, det vet jag inte. Vi får helt enkelt se hur pass mycket snabbare än nu jag kommer vara i långbana.

Hör Nystrand om drivkraften: ”Sprintträningen har gått framåt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.