Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Björn Seeligers rekordlopp på 100m ryggsim Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Svenskt rekord och tre SM-guld för Seeliger

Uppdaterad
Publicerad

Tre SM-guld och ett svenskt rekord inom loppet av 90 minuter. Det var ett minst sagt lyckat finalpass för Björn Seeliger under lördagen på kortbane-SM i Göteborg. 

Redan inför lördagens finalpass hade Björn Seeliger visat toppform under SM-tävlingarna i Valhallabadet i Göteborg. Under lagkappen på 4x50 meter medley igår slog landslagssimmaren till med svenskt rekord på startsträckan, 23.57 på 50 meter ryggsim. Hans klubb, Simklubben Neptun, säkrade sedan SM-guldet med hela 2,5 sekunds marginal.  

23-årige Seeliger har tidigare i veckan också varit med och simmat hem lagguld på 4x200 meter frisim och 4x50 meter fritt. Under lördagskvällen fortsatte han att rada upp medaljer av ädlaste valör. 

Svenskt rekord och dubbla individuella guld 

Seeliger som till vardags är baserad i USA där han tränar och pluggar på University of California (Cal) i Berkeley, San Francisco, inledde kvällen med seger på 50 meter fritt på tiden 21.42. Segertiden gör honom till trea i världen i år på distansen i kortbana. Bara fransmännen Florent Manaudou och Maxime Grousett har simmat fortare. 

Några minuter efter triumfen på 50 fritt kom nästa toppresultat. SM-guld och svenskt rekord med 51.21 på 100 meter ryggsim, fjärde bästa tid i världen i år. Seeliger vann före Samuel Törnqvist som var tvåa med sina 51.87, personligt rekord för Spårvägen-simmaren som nyligen satte svenskt rekord på den dubbla distansen och kvalade in till EM. 

För Björn Seeliger avslutades kvällen med ytterligare ett lagkappsguld med Neptun som vann herrarnas 4x100 meter frisim. 

Bland kvällens svenska mästare fanns också Victor Johansson som vann 1500 meter frisim överlägset. Tidigare veckan tog han guldet på 800 meter och hör till en av förhandsfavoriterna på distansen inför EM i Bukarest i december. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.