Det blev en enorm uppståndelse när Sun Yang framträdde i Cas-domstolen i Montreux i november 2019. Foto: TT

Dopningsmisstänkte Sun Yang har fått nytt hopp om OS

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiske simstjärnan Sun Yang, som i fjol dömdes till en åtta års avstängning som senare hävdes, har fått nytt hopp om att delta i OS.

Detta efter att det kinesiska simförbundet meddelat att regerande världsmästare ska ha rätt att tävla i Tokyo.

Beskedet kommer samtidigt som Sun Yang förbereder sig för en ny omgång i Idrottens skiljedomstol Cas. Den flerfaldige OS- och guldmedaljören fick sin dopningsavstängning från Cas i februari förra året – en dom han överklagade. Och i december hävdes den åttaåriga avstängningen efter att en schweizisk domstol ifrågasatte Franco Frattinis, ordföranden i den Cas-panel som dömde Sun Yang, neutralitet. Ärendet ska nu tas upp på nytt den 24–28 maj, bara två månader före OS, med en helt ny Cas-panel.

Livvakt slog sönder dopningsprov med hammare

Yang tog VM-guld på 200 och 400 meter fritt senast i Sydkorea och skulle därmed vara berättigad att delta i OS utifrån det kinesiska förbundets krav.

Grunden till den tidigare åttaåriga avstängningen är att Yang vid ett hembesök från antidopningsbyrån Wadas dopningskontrollanter 2018 ska ha vägrat lämna blod- och urinprov.

Han ska sedan ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Därefter ska Yangs livvakter ha slagit sönder ett dopningsprov, som han ändå givit, med en hammare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.