Emelie Fast simmade in under EM-kvalgränsen på 50 meter bröst. Foto: Bildbyrån

Supertid av 15-åriga simtalangen – under EM-kvalgränsen

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan kvalade simtalangen Emelie Fast in till EM – men eftersom hon bara var 13 år var hon för ung för att bli uttagen. I dag klarade hon EM-kvalgränsen på 50 meter bröst vid SM i Eskilstuna.

15-åriga Emelie Fast var totalt överlägsen i junior-SM-finalen på 50 meter bröst på nya personliga rekordet 30,56. Tiden är dessutom under kvalgränsen till kortbane-EM i Glasgow i början av december.

– Hon var jättenöjd med sitt lopp men också förvånad över tiden. Det kändes inte som att det gick så fort, säger tränaren Johan Ekberg till SVT Sport.

Fast är därmed sjätte snabbast genom tiderna i Sverige på distansen. Sophie Hansson har det svenska rekordet på 29,77.

Södertörnsimmaren fick inte vara med i EM för två år sedan eftersom gränsen för att få delta i seniormästerskap är 14 år. Men den här gången är åldern inte ett problem – truppen till EM presenteras på söndag.

Ekberg berättar att Fast tagit stora kliv på träning det senaste året och var lycklig efter dagens besked.

– Hon tyckte att det var jätteroligt, och att hon kvalade in till EM som var det stora målet för den här säsongen.

Se Michelle Colemans kanonlopp på 50 meter fritt från SM i Eskilstuna (15 november 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.