Internationella simförbundet vill undvika den här typen av scener i samband med pristutdelningar. Sun Yang skäller ut britten Duncan Scott efter 200 m fritt. Foto: TT.

Svenske simchefen avvaktande: ”Beror väl på hur man protesterar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är avvaktande svenska reaktioner kring att regelverket vid prisutdelningar skrivs om mitt under brinnande VM.

– Det är svårt för mig att tänka mig in i ett hypotetiskt scenario säger förbundschefen Mikael Jansson.

Det internationella simförbundet, Fina, har satt ner foten kring protester i samband med prisutdelningar. I värsta fall riskerar en protesterande simmare att bli av med medaljen och/eller bli avstängd.

Både australiensaren Mack Horton och britten Duncan Scott har blivit varnade för att de markerat mot Sun Yang, som befinner sig i en dopningsutredning, i samband med prisutdelningar.

– Jag tror inte att de kommer att göra på något annat sätt än vad man gjort tidigare när man varnat dem, säger den svenske förbundschefen Mikael Jansson till SVT Sport.

Men om man nu kan bli av med medaljen, vad betyder det?

– Det beror väl också på vilket sätt man protesterar förmodar jag. Det är svårt för mig att tänka mig in i ett hypotetiskt scenario.

Vad tycker du om protesterna som har varit mot Sun Yang?

Jag tycker framför allt att det är väldigt olyckligt att man inte har löst den här frågan innan VM. Det är det som är problemet. Hade man löst det här innan hade man inte haft den här situationen.

Vet du varför det har tagit så lång tid?

– Nej, jag vet faktiskt inte det men det är ju inte det enda ärendet som tar tid när det gäller sådant här. Det här måste gå snabbare och det gäller inte bara simningen utan inom andra idrotter också.

Finas skrivelse som gått ut till alla nationsförbund (populärt kallad Hortons lag):

”Konkurrenterna ska aktivt delta i tävlingens fulla genomförandeinklusive segerceremonier och, i förekommande fall, presentationeroch/eller presskonferenser. De ska strikt undvika allt stötandeeller felaktigt beteende gentemot tjänstemännen, de andrakonkurrenterna, lagmedlemmarna och/eller åskådarna under helatävlingens genomförande. Alla politiska, religiösa ellerdiskriminerande uttalanden eller beteenden är strängt förbjudna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.