Sverige tog överlägset VM-guld – och tangerade världsrekordet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog en överlägsen seger i lagkappen på 4x50 meter medley på VM i Abu Dhabi.

När Michelle Coleman, som simmade sista sträckan, tog i kaklet tangerades dessutom världsrekordet.

– Det är utklassning alltså, jävlar, säger Sarah Sjöström till SVT Sport efter loppet.

Senast Sverige tog guld i en lagkapp var 2002 – i dag hände det igen.

– Jag tror inte vi har ord riktigt för vad som hände. Vi visste att vi hade ett väldigt starkt lag och att det fanns väldigt mycket potential men att vi skulle gå in vinna och tangera världsrekordet det är helt ofattbart, verkligen, säger Michelle Coleman till SVT Sport.

Svenskt övertag genom loppet

Louise Hansson startade starkt på den första ryggsimssträckan. När hon växlade över till Sofie Hansson på andra sträckan (bröstsim) var Sverige i ledning.

Den svenska ledningen ökade genom loppet. När tredjesträckans Sarah Sjöström efter fjärilssimmet lämnade över till Michelle Coleman var Sverige överlägset först.

Coleman som avslutade med frisimssträckan säkrade guldet och tangerade världsrekordet på 1,42,38.

– Det är utklassning alltså, jävlar, hinner Sarah Sjöström ropa ut innan de svenska simmarna skyndar vidare för att ladda upp inför nästa lopp.

SE KLIPP: Här är hela guldloppet

USA över sekunden bakom

USA var 1,23 sekunder efter Sverige på andraplatsen och tog silvret. Nederländerna knep bronsmedaljen 1,65 sekunder efter Sverige.

SVT Sports expert Lars Frölander var mäkta imponerad av de svenska lagkapps-damerna.

– Vilket lopp! De andra hade ju inte en chans, de var långt efter, utbrast han.

– Så fantastiskt simmat! Jag trodde aldrig de skulle kunna vara nere på de här tiderna. Fina växlingar också, av tjejerna. Ett perfekt lopp.

Drygt en timme efter lagkappen var Sarah Sjöström överlägsen i sin semifinal på 100 meter fritt. Michelle Coleman var däremot fem hundradelar från en finalplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.