Sarah Sjöström och Therese Alshammar tävlar på SM. Foto: Bildbyrån

SVT följer Alshammars farväl och Sjöströms nystart

Uppdaterad
Publicerad

SM-tävlingarna på Eriksdalsbadet blir speciella för två av svensk simnings främsta profiler. Therese Alshammar sätter punkt för sin karriär, när Sarah Sjöström påbörjar en nystart i sin. SVT Sport finns på plats under den historiska helgen.

Helgens SM i Stockholm sätter punkt för Therese Alshammars mycket långa och framgångsrika karriär. Profilen kommer att hyllas och tackas av i samband med lördagens final. Veteranen var anmäld på både 50meter fjäril och 50m frisim, men väljer att stryka fjärilsdistansen på grund av känningar i ryggen.

– Det är extra speciellt att få tävla på hemmaplan, säger Alshammar till SVT Sport.

Betytt mycket för Sarah

Sarah Sjöström gör comeback i SM efter att ha tagit en lång träningspaus efter OS-succén.  Och superstjärnan hyllar en förebild som hjälpt henne framåt i karriären.

– Hon har ju betytt jättemycket. Man har ju alltid haft någon man kan rejsa med på hemmaplan. Jag har alltid velat slå henne och det har varit tuff konkurrens på SM. Det har alltid varit väldigt inspirerande, hur lång hennes karriär har varit. Man kan inte förstå hur mycket tid Therese har lagt ner på simningen, för det handlar om väldigt många längder i bassängen och många detaljer att slipa på. Det har varit jätteroligt att simma med henne, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Nystart utan Jenner

SM blir en slags nystart för Sarah Sjöström, som nyligen gick ut med att hon och tränaren Carl Jenner går skilda vägar efter tio års samarbete. Jenner kommer fortfarande att finnas till hands, men Johan Wallberg blir ny huvudtränare som ansvarig på nationellt elitcenter (NEC) där Sjöström fortsätter att träna.

–Det ska bli kul att tävla på SM. Det blir spännande, säger en glad Sarah Sjöström till SVT Sport inför första försökspasset där hon simmar 200 m medley och gulddistansen 100 m fjäril.

SVT Sports simreporter Maria Wallberg finns på plats under den speciella SM-helgen i Eriksdalshallen.

Fakta: Höjdpunkter under SM

Fredag: Sarah Sjöström på OS-gulddistansen 100 meter fjäril. Jennie Johansson simmar 100 meter bröstsim.

Lördag: Therese Alshammar, som slutar efter SM, ska hyllas och tackas av av Simförbundet. Sjöström simmar final på 50 meter fjäril.

Söndag: Alshammars sista lopp – avslutar med guld på 50 meter fritt?

Måndag: Jennie Johansson simmar 50 meter bröstsim, VM-gulddistansen i långbana, och Michelle Coleman sin OS-distans 200 meter fritt där hon kom sjua.

Tisdag: Coleman, 100 meter fritt, och Simon Sjödin, 400 meter medley, är storfavoriter i sina grenar den sista SM-dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.