Sun Yang med sin advokat vid rättegången. Foto: TT.

Tolkproblem försenar Sun Yang-domen

Uppdaterad
Publicerad

Skiljedomstolen Cas dom mot simmaren Sun Yang försenas till den senare halvan av januari. Detta efter översättningsproblem med tolkarna vid förhöret i Montreux för ett par veckor sedan.

Cas meddelar i dag att man håller på och översätter förhöret för att underlätta för domarna i sitt beslut. Det rättegångsliknande förhöret, som sändes live på nätet, innehöll många missförstånd där framför allt Sun Yangs advokat begärde rättelser kring vad som sades. Det var en intensiv dag med tio timmars förhandling.

Sun Yang hade med sig egna tolkar men de byttes ut i samband med lunchuppehållet och en Wada-företrädare fick då tolka. Det är antidopningsorgansationen Wada som anmält Sun Yang för dopningsbrott efter att det internationella simförbundet Fina nöjt sig med att ge kinesen en varning. Straffskalan ligger på mellan två och åtta år eftersom det skulle röra sig om en andra dopningsöverträdelse för Sun Yang.

Testen sönderslagna med hammare

Det var i september förra året som Sun Yang fick ett oanmält besök av dopningstestare, som han i domstolen erkände att han kände igen från tidigare tester, och lämnade ifrån sig blod- och urinprov, vilka slogs sönder med en hammare av en person i Sun Yangs team innan kontrollanten hunnit lämna platsen.

Sun Yangs försvar var att han inte ansåg att testpersonen identifierat sig tillräckligt och att han blev misstänksam kring hela situationen som han ansåg olustig.

Kontroversielle Sun Yang, som är omåttligt populär i Kina, tog dubbla VM-guld i Sydkorea i somras och bojkottades av flera andra simmare på prispallen.

ARKIV: Skandalscener vid prisceremoni i VM (23 juli)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer