Vann EM-guld och gav bort medaljen: ”Ovärderligt”

Uppdaterad
Publicerad

Nio VM-guld sedan tidigare, men inget under ett EM.

Men när Adam Peaty stod som vinnare gav han bort guldet – till en chockad flicka på läktaren som inte kunde tro sina ögon när hon fick ta emot medaljen.

– Att inspirera våra fans, det är det största vi kan göra, säger Peaty till SVT Sport.

Adam Peaty från Storbritannien hade inte vunnit något EM-guld tidigare på kortbana. Men under lördagskvällen stod han högst upp på prispallen efter att ha slagit nytt Europarekord, 55.94, på 100 meter bröstsim.

”Det största vi kan göra”

Efter medaljceremonin valde Peaty att ge bort sin guldmedalj – detta till en chockad och mycket glad flickans på läktaren som inte trodde att det var sant när hon fick ta emot Peatys gåva.

– Detta är en fantastisk tävling och så men, att inspirera våra fans är det största vi kan göra. Och jag hoppas att jag har många år kvar på min resa för att kunna göra just det, sade Peaty till SVT Sport efter gesten.

”Aldrig sett något liknande”

Under intervjun med SVT Sport fick Peaty se flickans chockade och glädjefyllda reaktion efter att han hade lämnat.

– Hennes ansikte... jag har aldrig sett någonting liknande, det är ovärderligt och det är sådant som inspirerar mig till att vinna nya olympiska guld och ännu fler efter det, sade Peaty med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.