Magnus Gyllenberg är ordförande för Sveriges skateboardförbund. Foto: Bildbyrån

Skejtare skeptiska till OS-platsen

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att skateboard blir en OS-sport 2020. Men inom skateboardvärlden finns stark kritik mot att vara en del av OS.

I går beslutade IOK att fem nya sporter tar plats i OS i Tokyo 2020. Bland dem finns de mer ungdomliga sporterna skateboard, surfning och klättring. Men det har inte enbart mötts av positiva tongångar.

– Initialt har det varit väldigt stark kritik från många håll då en stor del av skateboardåkarna motsätter sig skateboard i OS, säger Magnus Gyllenberg, ordförande för Sveriges Skateboardförbund, i ett mejl till SVT Sport.

Oro för sportens unicitet

Enligt honom är det svårt att veta vad OS-inkluderingen kommer att innebära för sporten.

– Allt beror på hur IOK hanterar det hela och hur det sedan tas emot i skateboardvärlden. Många är oroliga att skateboardingens unicitet ska försvinna om sporten blir för lik andra idrotter. Det är främst medalj- och resultathetsen som oroar. Idag är det väldigt lite fokus på tävlingar och rankning i skateboarding, säger Magnus Gyllenberg. 

Sveriges Skateboardförbund kommer nu att inventera hur dess medlemsföreningar vill att de ska ställa sig till OS-deltagandet.

– Det finns inga landslag ännu inom skateboarding och det ska bli intressant att se hur uttagningarna kommer att ske. Föreningar och förbund sysslar främst med bredden och sedan kommer det en massa duktiga åkare på köpet utan att vi behöver gallra och toppa. Jag hoppas att den kulturen lever kvar och att inte skateboarding låter sig influeras allt för mycket av den övriga elitidrotten.

Bra svenska skejtare

Enligt Magnus Gyllenberg finns det ett antal duktiga skateboardåkare som skulle kunna ta sig till OS i flera olika grenar. Ett exempel är Malmöbon Oskar Rozenberg Hallberg som kom trea i den senaste deltävlingen av den internationella bowltävlingsserien Vans Park Series i USA.

– Sverige har väldigt bra skateparker, en världsledande föreningskultur inom skateboard och väldigt fina förutsättningar för att fostra duktiga skateboardåkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer