Här är SVT:s VM-trupp

Uppdaterad
Publicerad

Fyra VM på skidor i vinter och över 160 timmar i rutan. SVT skickar 28 programledare, kommentatorer och reportrar till de olika mästerskapen. Här presenteras SVT-truppen av projektledarna Jonas Karlsson och Max Bursell.

VM I FREESTYLE/SNOWBOARD 15-25 januari

Jenny Modin (programledare/reporter)

X-Games

Max Bursell: – Hårt arbetande idéspruta med stor erfarenhet av att röra sig i Alperna.

Björn Becksmo (kommentator)

Bursell: – Rutinerad och mångsidig kommentator med stor erfarenhet av, och koll på, snowboard och freestyle.

Martina Schriwer (expert puckelpist)

För presentation – se länk

Chris Sörman (expert snowboard)

För presentation – se länk

Lars Lewén (expert skicross)

För presentation – se länk

Jesper Norén (expert slopestyle)

För presentation – se länk

ALPINA VM 3-15 februari

André Pops (programledare)

Bursell: – Mr Vinterstudion, mannen med ”superkroppen”. Ofta den mest förvirrade personen i SVT:s trupp på mästerskap, men får alltid på något outgrundligt sätt ihop det i slutändan.

Pernilla Wiberg (studioexpert)

Bursell: – En av våra allra bästa expertkommentatorer alla kategorier. Förutom grym koll och pondus har hon ett glatt humör som smittar av sig till tittarna.

Björn Fagerlind (kommentator)

Bursell: – En institution i alpina sammanhang. Det räcker så.

Anja Pärson (expertkommentator)

Bursell: – Passionerad expertkommentator som vågar visa känslor och säga vad hon tycker. Reder dessutom ut diverse begrepp kring den alpina världen i reportageserien ”Anja snöar in”.

Johan Kücükaslan (reporter)

Bursell: – Ambitiös reporter med en förmåga att lyckas sy upp exklusiva möten med de största idrottsstjärnorna, på senare tid Lindsey Vonn. VM-debutant i alpina sammanhang.

David Fjäll (reporter mixed zone)

Bursell: – Med bland annat ett antal fotbollsmästerskap och OS i ryggsäcken gör han nu VM-debut i alpina sammanhang. En mästare på att hantera liveögonblicket, och kanske lyckas han föra in ordet ”stökigt” i den alpina vokabulären.

Så sänder SVT från alpina VM

VM i FALUN 18 februari-1 mars

André Pops (programledare dagtid)

Jonas Karlsson: – Pops leder sändningarna dagtid. Det brukar han göra bra.

Yvette Hermundstad (programledare kvällsmagasinet)

Karlsson: – Miss Vinterstudion lämnar den mixade zonen och leder kvällsmagasinen från torget i Falun.

Johanna Ojala (studioexpert)

Karlsson: – Rapp i käften och med ett gediget kunnande. Har gått rakt igenom rutan och in i den svenska skidpublikens hjärtan.

Mathias Fredriksson (studioexpert)

Karlsson: – Han vet vad det handlar om. Har åkt många mästerskap och vunnit den totala världscupen. Lär ta sig igenom VM till mantrat ”kliv, kliv, överlev”.

Jacob Hård (kommentator längd)

Karlsson: – Har kommenterat längdskidor i fyra decennier. Efter en vinter på kryckor kommer han formtoppad till Falun.

Peter Jonsson (kommentator längd)

Karlsson: – Peter lotsar oss genom backhoppningen med värme och stort kunnande. Rutinerad. Gör sitt åttonde skid-VM.

Anders Blomquist (expertkommentator längd)

Karlsson: – Härligt!

Fredrik Balkåsen (expertkommentator backhoppning)

Karlsson: – Före detta landslagshoppare med ett avundsvärt öga för vilka hopp som blir bra och inte. Kastade sig ifjol utför Faluns VM-backe med kameror på kroppen. Lär få göra det igen.

Lotta Fahlberg (reporter)

Karlsson: – Få har följt vinteridrotterna lika nära de senaste åren som Lotta. Har en förmåga att sätta ord på händelser som gör att man lika ogärna vill missa reportagen som själva tävlingarna.

Rickard Ekman (reporter)

Karlsson: – Ingen presskonferens är för stor eller liten för Rickard Ekman. Brinner för konditionsidrotterna och mellan egna träningspassen spottar han ur sig inslag av hög kvalitet.

Stefan Åsberg (reporter)

Karlsson: – Utrikeskorre Åsberg älskar idrott och är en journalistisk terrier. En idrottens igel. Vi låter honom därför punktmarkera Northug och Norge under mästerskapet, vilket lär göra våra grannar väl så skakiga som själva tävlingarna.

Jan-Allan Stefansson (reporter)

Karlsson: – Underfundige och påhittige JAS jobbar huvudsakligen med Sportnytt och Sportspegeln, men kommer även att synas i VM-sändningarna. Har rutin från många stora mästerskap.

Moa Jörnmark (reporter mixed zone)

Karlsson: – Vår rookie i sammanhanget. Räds inte för att ställa de relevanta frågorna, vilket Charlotte Kalla fick erfara i Davos före jul.

Så sänder SVT från VM i Falun

SKIDSKYTTE-VM 5-15 MARS

Marie Lehmann (programledare)

Bursell: – En av SVT:s största programledarprofiler med ett oräkneligt antal sportmästerskap i bagaget. Nu kan hon addera ett VM i skidskytte till sitt CV.

Björn Ferry (expert)

Bursell: – En vandrande citatmaskin som visat sig vara precis så bra som expertkommentator som vi hade hoppats.

Magdalena Forsberg (expert)

Bursell: – En av skidskyttevärldens största stjärnor genom tiderna, som nu också har samlat på sig rutin av ett flertal mästerskap som expertkommentator.

Ola Bränholm (kommentator)

Bursell: – Har bevakat flera skidskyttemästerskap som reporter, men gör nu VM-debut som kommentator.  En statistiknörd av rang som kommer att axla Christer Ulfbåges mantel på ett utmärkt sätt.

Lotta Fahlberg (reporter mixed zone)

Bursell: – Tillbringar i princip hela vinterhalvåret på olika skidorter för Vinterstudions räkning. Har bland annat hälsat på Björndalens häst och klättrat i berg med bröderna Bö.

Peter Jonsson (reporter)

Bursell: – Har en enorm erfarenhet av att bevaka skidskytte i alla tänkbara funktioner, som kommentator, programledare och reporter. Med en osviklig förmåga att alltid hitta en oväntad och intressant vinkel i reportagen.

Så sänder SVT från skidskytte-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

X-Games

Mer i ämnet