Foto: Bildbyrån

VM kan hamna i Sverige – skulle bli ett historiskt mästerskap

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästerskapen i skicross och snowboardcross kan komma att avgöras i Sverige och Idre Fjäll.

– Det handlar om att på väldigt kort tid lyckas få ihop en organisation, plan och inte minst finansiering. Det handlar om cirka fem miljoner kronor för att kunna ”trycka på knappen”, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Freestyle VM skulle avgöras i Kina under februari men blev inställd redan i början av december förra året på grund av coronapandemin. Det första indikationerna tydde på att VM helt skulle ställas in men sen kom uppgifter att Kanada och Calgary skulle ta över världsmästerskapet. Men i det förslaget ingår inte ski- och snowboardcross.

– Att Sverige skulle bli aktuellt för VM i skicross kom upp när vi diskuterade olika möjliga ersättningar med FIS, det internationella skidförbundet, efter att Kina ställts in. Men det är först nu som frågan och läget blivit skarpt, säger Eliasson Winter till SVT Sport.

VM i freestyle/snowboard

Ekonomin avgörande

Sverige kan alltså för första gången någonsin stå som arrangör för ett världsmästerskap i en freestyledisciplin. Men för att det ska bli verklighet krävs det runt fem miljoner kronor för att täcka alla kostnader.

– Just nu är det väl 50/50 att vi lyckas. Vi har garantier om drygt en miljon i dagsläget, men som sagt det behövs ytterligare fyra för att vi skall kunna ge våra åkare chansen att bli världsmästare på hemmaplan.

Klart nästa vecka

Det är snabba beslut som gäller. Redan i mitten av den här veckan ska det avgöras om Sverige får och kan arrangera VM.

– Idre fjäll är både redo och väl rustade så vi på skidförbundet är övertygade om att det kan bli ett riktigt bra mästerskap men allt måste vara i hamn till tisdag eller onsdag nästa vecka, säger Eliasson Winter.

KLIPP: Edebos succé i Arosa (15 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i freestyle/snowboard

Mer i ämnet