Världstrean, Marielle Thompson till höger, missar världscupen i Idre. Foto: Bildbyrån

Kanadensiska stjärnorna stoppas – Näslund kan i princip säkra världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Världstvåan Fanny Smith missar världscuptävlingarna i Idre på grund av skada.

Nu stoppas även de kanadensiska stjärnorna – vilket gör att Sandra Näslund i princip kan säkra totala världscupen redan nu vid dubbla segrar i helgen.

– Cupen blir inte hundraprocent säkrad men det är i praktiken klart om hon vinner, säger förbundskaptenen Eric Iljans till SVT Sport.

I går kom beskedet om att Sandra Näslunds största konkurrent, Fanny Smith, missar världscuptävlingarna i Idre på grund av en knäskada.

Nu är det också klart att de kanadensiska stjärnorna stoppas från tävlingarna.

– Deras olympiska kommitté har rekommenderat att inte ta den här resan fram och tillbaka mellan kontinenterna i det här läget. Med covidrestriktioner och så vidare inför OS i Kina. Därför valde dem att stanna hemma och träna i stället, säger förbundskapten Eric Iljans och fortsätter:

– Det blir så med alla restriktioner som är i världen, att då resa mellan Kanada och Europa är riskfyllt i dessa tider.

”I praktiken klart om hon vinner”

Beskedet innebär att sex åkare från topp-10, däribland Marielle Thompson, Brittany Phelan och Hannah Schidt, missar tävlingarna i Idre.

– Det är naturligtvis tråkigt att inte alla kan vara med. Men det är så världen ser ut i dag och det är inte mycket vi kan göra åt det. Man måste värdesätta vilka tävlingar som kommer framåt också, säger Iljans.

Att toppkonkurrenterna saknas öppnar upp för att världsettan Sandra Näslund i princip kan säkra totalcupen redan nu. Svenskan är inför helgens tävlingar 184 poäng före Fanny Smith. Vid dubbla segrar i Idre ökar hon avståndet till 384 poäng. 

– Visst är det så. Cupen blir inte hundraprocent säkrad men det är i praktiken klart om hon vinner, säger Iljans och fortsätter:

– Det är klart att det är väldigt tidigt. Men hon har åkt otroligt bra hela vintern och leder nu stort och då har ju alla varit med tidigare också. Hon har varit väldigt, väldigt stark hittills.

I morgon hålls kvalet inför helgens tävlingar.

KLIPP: Näslund vann igen efter dramatisk final (Arkiv: 16 jan, 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.